Toys'R'Us zastavila prodej dětských bryndáčků z Číny

19.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. srpna (ČTK) - Největší americký prodejce hraček Toys'R'Us na konci týdne odstranil ze svých prodejen všechny vinylové dětské bryndáčky od firmy Hamco, která je nechala vyrobit v Číně. Firma to udělala jako předběžné opatření poté, co nezávislá zkušebna zjistila, že slintáčky obsahují nadměrné množství olova. Hamco se brání a říká, že její produkty vyhověly všem normám.

Toys'R'Us zastavila prodej bryndáčků prodávaných pod značkami Koala Baby, Especially for Baby a Disney Baby. Tento týden nezávislá kalifornská laboratoř Center for Environmental Health (CEH) prohlásila, že nalezla vysoký obsah olova ve vinylových bryndáčcích ze síti Toys'R'Us a Babies 'R'Us, včetně produktů s postavičkami z Medvídka Pú. Obsah olova byl podle CEH třikrát až čtyřikrát nad povolenou normou.

Hamco, dceřiná firma americké Crown Crafts, na to uvedla, že dovezené produkty testovala podle přísných kalifornských zákonů. Dodala, že na jaře řada jejích produktů prošla zkušebnami americké Komise pro bezpečnost spotřebního zboží, a ty žádná rizika nezjistily.

Toys'R'Us požádala o nové otestování všech bryndáčků od Hamco zkušebnu Bureau Veritas. Firma dodala, že stáhnout zboží se rozhodla poté, co zkoušky z května a srpna přinesly rozporné výsledky. V květnu stáhl některé bryndáčky od Hamco z prodeje největší světový maloobchodní řetězec Wal-Mart.

Letos se v USA i jinde ve světě objevila řada případů stahování spotřebního zboží čínského původu. Největší světová hračkářská firma Mattel tento týden stáhla miliony hraček vyrobených v Číně, jednak kvůli vysokému obsahu olova, ale také kvůli magnetkům nebezpečným malým dětem.

Někteří pozorovatelé upozorňují, že Mattel využil případu olova v čínských hračkách k odvedení pozornosti od chyb vlastních designérů, na jejichž hlavy plně padá odpovědnost za případ nevhodných magnetů. Mattel stáhl po celém světě z prodeje celkem 18,2 milionu hraček s magnety, především ze sady Polly Pocket či figurek Batmana. Kvůli olovu stáhl zhruba 1,5 milionu autíček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK