Kalousek: Zvýšení slev na dani možné je, ale musí klesnout výdaje

19.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. srpna (ČTK) - Zvažované zvýšení slev na dani z příjmů, na kterém se dnes dohodli poslanci ODS s premiérem Mirkem Topolánkem výměnou za podporu reformy veřejných financí ve sněmovně, možné je. Ale jen za předpokladu adekvátního snížení rozpočtových výdajů. ČTK to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

"Každé zvýšení slev na dani znamená propad příjmů ve státním rozpočtu a musí jej tedy doprovázet snížení výdajů ve střednědobém výhledu, který schválila vláda," uvedl.

Poslancům ODS v čele s Vlastimilem Tlustým vadilo, že v roce 2009 by si příjmová skupina s 16.000 Kč až 35.000 korun hrubého kvůli úpravám daně z příjmů a DPH pohoršila. "To, co lidé zaplatí ve vyšších cenách kvůli zvýšení sazby DPH z pěti na devět procent, jim vykompenzují vyšší příjmy na výplatních páskách," uvedl Tlustý v pořadu Otázky Václava Moravce s tím, že po dnešní dohodě s premiérem by příjmy měly díky úpravám slev na dani měly růst více.

Podle Kalouska ODS nyní řeší problém, který si sama vytvořila, když 13. července prosadila pozměňovací návrh své expertní skupiny k vládnímu návrhu reformy. Dodal, že ODS znala dopady reformy od poloviny července a od té doby se na návrhu nic neměnilo. "Důrazně odmítám, že by se dodatečně v noci minulý týden na návrhu něco měnilo," reagoval na slova svého náměstka Ivana Fuksy v televizním pořadu Otázky Václava Moravce.

Na výsledek projednávání návrhu reformy čeká ministerstvo financí s návrhem státního rozpočtu na příští rok. Návrh je podle Fuksy připraven pro různé varianty a čeká na výstup z poslanecké sněmovny. Poslanci by měli o reformě jednat v úterý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK