Reforma umožní podnikatelům skupinovou registraci k DPH

19.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. srpna (ČTK) - Finančně propojené firmy budou moci v budoucnu být pro účely přiznání daně z přidané hodnoty považovány za jediného plátce. Počítá s tím vládní návrh reformy veřejných financí, který zavádí takzvané skupinové registrace k DPH. Píše o tom týdeník Profit ve svém pondělním vydání.

Vytvoření skupiny bude pro podniky dobrovolné a její rozsah záleží na jejich vůli. Skupina ale může podávat hlášení a daňová přiznání najednou. Sníží to administrativu zúčastněných firem, a tím i jejich náklady.

Dalším plusem, především pro nadnárodní firmy, je osvobození příjmů z převodu podílů mateřských společností v dceřiných firmách. A to u poplatníků, kteří jsou daňovými rezidenty České republiky nebo stálými provozovnami daňových rezidentů EU umístěnými na území ČR.

Do republiky tak podle týdeníku poplyne nejen kapitál do nových průmyslových hal využívajících zatím z velké části zaměstnance se střední či nižší kvalifikací. Vzniknou i holdingová centra, která jsou určena primárně pro řízení, financování a zakládání dceřiných struktur a která mají schopnost přitáhnout vysoce kvalifikované manažery ze zahraničí a vytvořit místa pro vysokoškolsky vzdělané odborníky s ekonomickým či právním vzděláním.

Rozšířit se má i osvobození dividend i na dividendy přijaté od dceřiných společností založených mimo Evropskou unii ve státech, se kterými má ČR uzavřenu smlouvu o zamezení dvojího zdanění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK