HN: Moravské naftové doly mají na dosah těžbu ropy v Rusku

20.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Společnost Moravské naftové doly podnikatele Karla Komárka zřejmě kapitálově vstoupí do ruské těžařské společnosti, čímž by se tuzemskému podniku otevřela cesta k ruské ropě. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny s odvoláním na zdroj informovaný o česko-ruských obchodních vztazích v oblasti energetiky. Obchod má být oficiálně zveřejněn na začátku září.

"Komárkovy Moravské naftové doly nedávno podepsaly s ruským partnerem memorandum o vstupu nejméně do tří těžebních licencí v Uljanovské oblasti v centrálním Rusku. Obchod je prakticky jistý, dolaďují se už jen konkrétní detaily," cituje deník nejmenovaný zdroj.

Komárkova strana odmítla jednání blíže komentovat. "Analyzujeme několik potenciálních projektů možného kapitálového vstupu do ruských společností, které se zabývají průzkumem nebo těžbou ropy," řekl mluvčí KKCG Dan Plovajko. V posledním stadiu jsou podle něj analýzy v různých oblastech Ruska - vedle Uljanovské oblasti také v oblasti Penzské, Saratovské či Chanty-mansijské a v Republice Komi na západním Uralu.

Finišující jednání Komárkových lidí v Rusku podle listu potvrzují i diplomaté z české ambasády. "Mohu potvrdit, že tu Komárek chystá obchod, pro který zajišťujeme diplomatickou podporu, a že se jim ta věc daří. Je to ale zatím syrové, tím pádem velmi citlivé, a nelze tedy poskytnout žádné bližší informace," uvedl člen zastupitelského sboru, který si nepřál být jmenován.

Finanční objem ruské akvizice MND není znám, podle zdroje deníku jde však z hlediska ruského ropného průmyslu o malá těžební ložiska.

Skupina Moravských naftových dolů je největší těžařskou společností ropy a zemního plynu v ČR s denní těžbou kolem 5000 barelů ropy a 250.000 metrů krychlových zemního plynu denně. Loni vykázala konsolidovaný zisk před zdaněním 2,45 miliardy korun. Skupina počátkem letošního roku otevřela pobočku v Moskvě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK