Akcie na asijských trzích po pátečním zásahu Fedu prudce zpevňují

20.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 20. srpna (ČTK) - Ceny akcií na asijských trzích dnes výrazně zpevňují a hlavní indexy vykazují růst od tří do čtyř procent. Podle analytiků je hlavním důvodem páteční rozhodnutí americké centrální banky (Fed) snížit diskontní sazbu, a zlepšit tak situaci na mezibankovním trhu. Severní Amerika s Evropou na krok Fedu reagovaly už v pátek.

Index Straits Times, který sleduje pohyb kurzů na burze v Singapuru, dnes vykazoval růst o téměř čtyři procenta na 3250 bodů. Nejvíce zpevnily akcie bank a dalších finančních institucí, na které ny krok Fedu měl mít příznivé dopady. Například akcie DBS Group Holding, což je největší poskytoval úvěrů v jihovýchodní Asii, vzrostly o 4,6 procenta.

Index v pátek asi šest procent hodnoty ztratil, když reagoval na šířící se úvěrovou krizi. Ta už má zcela konkrétní podobu a není jen "strašákem" jako před pár týdny. Na vlastní kůži již pocítila nedostatek peněz americká finanční instituce Countrywide Financial, která nebyla schopna zajistit si krátkodobý provozní kapitál a musela čerpat úvěrovou linku.

Výrazný růst se týká také dalších burz v Asii, například akciový trh v jihokorejském Soulu vykazuje růst o téměř pět procent. Index tak vykázal největší denní vzestup za více než tři roky. Stejně jako v Singapuru, i v Koreji zpevňovaly hlavně akcie bank, včetně makléřských společností. Vzhůru se ale vydaly například i cenné papíry společnosti LG.Phillips LCD.

Díky oživení se hlavní index Kospi dostal na 1715 bodů a tržní hodnota firem, které tvoří bázi indexu, vzrostla o 37,7 bilionu wonů, což je zhruba 816 miliard Kč. Během minulého týdne nicméně index oslabil o více než deset procent.

"Za růstem je hlavně úleva, ale také naděje, že Fed začne snižovat úrokové sazby," myslí si analytik makléřské společnosti Woori Investment & Securities Kim Džung-won. Akciové trhy se podle něj patrně odrazily ode dna a mohly by pokračovat v růstu, zatím se prý ale nedá říci, že burzy nastoupí dráhu výrazného oživení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK