Japonské akcie posílily o tři procenta

20.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. srpna (ČTK) - Japonské akcie dnes stouply nejprudším tempem za 13 měsíců poté, co americká centrální banka (Fed) v pátek ve snaze uklidnit finanční trhy snížila jednu ze svých úrokových sazeb. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 se zvýšil o tři procenta na 15.732,48 bodu. Za celý minulý týden se přitom propadl zhruba o devět procent.

Největší japonská automobilka Toyota Motor posílila o 4,2 procenta a výrobce fotoaparátů a kopírek Canon dokonce o 7,6 procenta. Producent klimatizací Daikin Industries stoupl téměř o devět procent poté, co potvrdil, že v příštím roce vstoupí na americký trh.

Fed v pátek snížil svou diskontní sazbu, za niž půjčuje peníze komerčním bankám, o půl procentního bodu na 5,75 procenta. Tento krok je podle Fedu odpovědí na "zřetelně zvýšená rizika" pro hospodářský růst, která vyplývají ze zhoršené situace na úvěrovém trhu v důsledku krize amerických hypoték.

Na devizovém trhu dolar díky opatření Fedu posílil vůči japonskému jenu. "Ti, kteří trochu příliš prodávali dolary, je nyní nakupují zpět po kroku Fedu a oživení akcií," řekl agentuře Reuters jeden z obchodníků.

V závěru tokijského obchodování dolar vůči jenu posílil na 114,65 JPY ze 114,35 JPY v pátek večer v New Yorku. Během pátku se přitom propadl až na 111,60 JPY, tedy na nejnižší úroveň od loňského června. Euro dnes vůči jenu posílilo o 0,4 procenta na 154,65 JPY a vůči dolaru nepatrně stouplo na 1,3495 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK