Počet turistů v ČR ve 2.čtvrtletí meziročně stoupl na 3,4 milionu

20.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Do tuzemských ubytovacích zařízení přijelo v letošním druhém čtvrtletí 3,4 milionu hostů. Meziročně jejich počet vzrostl o 2,3 procenta. Počet přenocování se zvýšil o 0,6 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad.

Zahraničních turistů se ubytovalo 1,8 milionu, což je o 1,5 procenta více. Počet domácích hostů se zvýšil o 3,3 procenta na 1,6 milionu.

Počet přenocování činil od dubna do konce června 10,1 milionu, u zahraničních hostů se zvýšil o 1,7 procenta, u domácích poklesl o 0,7 procenta. Domácí turisté zůstávali průměrně 2,9 noci, zahraniční tři noci, což v celku znamená mírné snížení průměrné doby přenocování.

Turisté v jednotlivých regionech nocovali rozdílně. V Praze se růst o 11,9 procenta z prvního čtvrtletí snížil na 2,3 procenta. Přesto se metropole na růstu počtu ubytovaných ve druhém čtvrtletí podílela 35 procenty. Druhý nejvyšší podíl na přírůstku měl Jihomoravský kraj (31 procent), Moravskoslezský kraj vykázal nejvyšší zrychlení meziročního růstu z 0,1 procenta na 15 procent. Počty hostů se meziročně snížily v Jihočeském, Ústeckém, Libereckém a Královéhradeckém kraji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK