ČOKA: V ČR letos po letech vzroste výroba obuvi

20.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 20. srpna (ČTK) - V České republice letos po letech mírně vzroste výroba obuvi, a to asi o 100.000 párů. Vyplývá to z odhadu České obuvnické a kožedělné asociace (ČOKA). Tržby tuzemských obuvníků by tak mohly vzrůst o dvě procenta na 2,235 miliardy korun. Zároveň ale vzroste dovoz levné obuvi z Číny, který českým firmám zakázky ubírá, řekla novinářům před zahájením veletrhu Kabo Vlasta Mayerová z ČOKA.

V Česku působí kolem 30 větších obuvnických firem, zaměstnávají 4000 lidí. Ještě v roce 2001 podniky vyrobily 12,5 milionu párů obuvi, loni to bylo už jen 5,2 milionu párů. To znamená pokles tržeb z 4,875 miliardy na 2,2 miliardy korun. Letos se to má ale změnit, bot z Česka bude víc, odhaduje ČOKA. Jedním z důvodů je i to, že Češi spotřebují víc párů. Průměrný Čech měl loni podle odborníků pět párů bot, dříve to byly čtyři páry.

Kapacity fungujících českých podniků jsou ale i přes nárůst využívány asi jen ze 60 až 70 procent. "Většímu rozvoji brání především konkurence z Číny, která do země dováží podstatně levnější zboží," uvedla Mayerová.

Na dovoz čínského zboží si domácí obuvníci stěžují několik let a zdůvodňují tím špatnou ekonomickou situaci. Loni se z Číny do ČR dostalo přes 86 milionů párů bot. O čtyři roky dřív to bylo jen 30 milionů párů. Nárůst bude podle ČOKA pokračovat i letos.

Část dovezené obuvi ale přes Česko jen prochází. Vývoz totiž loni dosáhl 30 milionů párů, byl tedy skoro šestkrát vyšší než výroby českých podniků. Ty do zahraniční vyváží asi 80 procent své produkce, zejména na Slovensko, do Německa, Polska, Francie a Itálie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK