Analytici snižují odhady dalšího růstu úroků v eurozóně

20.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 20. srpna (ČTK) - Analytici ve více investičních bankách už nemají příliš velkou důvěru v to, že Evropská centrální banka (ECB) v září sáhne k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. Jako důvod uvádějí turbulence na finančních trzích, které znemožňují efektivní prognózu. Finanční podmínky v eurozóně se prý zhoršily, i když ECB měla snahu problém řešit.

ECB několik dnů dodávala do finančního systému dodatečnou hotovost, aby předešla vzniku krize. Celkem tak systém podpořila desítkami miliard eur a v nejbližších týdnech bude chtít podle expertů zřejmě vyhodnotit dopady na trh.

Globální finanční systém v plné síle pocítil dopady problémů, s nimiž se potýká část hypotečního trhu ve Spojených státech. Prudce klesat začaly hlavně akciové trhy, ale změna v chování investorů byla znát i na devizovém trhu, odkud odcházeli spekulanti. Výsledkem byl především prudký růst kurzu jenu.

Americká centrální banka (Fed) v pátek o půl procentního bodu na 5,75 procenta snížila diskontní sazbu, za kterou si banky půjčují peníze mezi sebou. Problémy s kvalitou hypotečních úvěrů způsobily, že banky si přestaly důvěřovat, a situaci tak musel uklidňovat Fed. Šlo přitom o zcela překvapivý krok, protože banka sazby upravuje zpravidla pouze na schůzkách měnového výboru.

Základní sazba v USA je od loňského června na 5,25 procenta, Fed ale v pátečním sdělení naznačil, že je připraven sazbu snížit, pokud si to vyžádá situace. Základní úrok v eurozóně je na čtyřech procentech a všeobecně se mělo zato, že ECB v září sazbu zvýší na 4,25 procenta. Tomu ale teď už věří málokdo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK