Nekonfliktní novelu zákoníku práce projedná ve středu vláda

20.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Novelu zákoníku práce, která má odstranit největší chyby současného pracovního kodexu, předloží ve středu vládě ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Podle předkladatelů se norma záměrně vyhýbá konfliktním tématům a vychází z dohody tripartity.

"Předkládaným návrhem zákona je především sledováno odstranění neprovázaností s dalšími zákony, odstranění legislativně technických chyb a některých nepřesností. Návrh zákona má opravnou a legislativně technickou povahu," uvedl dnes Jiří Sezemský z tiskového oddělení ministerstva.

Novela se úmyslně vyhýbá paragrafům, které jsou předmětem politických sporů i stížností u Ústavního soudu. Většina ustanovení jsou proto technického rázu. Návrh zákoníku ovšem přináší i několik věcných úprav, například že lidé od 16 do 18 let by mohli pracovat 40 hodin týdně místo nynějších 30. Podle ministerstva práce a sociálních věcí toto ustanovení brání nyní zaměstnávání mladých s nízkou či žádnou kvalifikací.

"Záměrem vlády bude, aby tato novela byla v obou komorách parlamentu schválena tak, jak je předložena. Aby se to neotevřelo a neudělala se z toho velká novela zákoníku práce," uvedl již dříve šéf vládních právníků Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Změněný zákoník by mohl začít platit v prvním pololetí příštího roku. Opozice dala najevo, že je připravena o změnách s vládou jednat.

Nový zákoník loni těsně před volbami prosadila i přes prezidentovo veto ČSSD spolu s komunisty. ODS usilovala o odklad. Představitelé zaměstnavatelů s kodexem nesouhlasili, odbory ho naopak vyžadovaly. Kritizovala ho i Hospodářská komora.

Dvěma stížnostmi na zákoník se nyní zabývá Ústavní soud. Svoboda očekává, že by mohl rozhodnout během září. Verdikt ústavních soudců chce ministerstvo práce zahrnout do další, zásadnější novely, která má pracovní právo více liberalizovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK