Firmy varují, že reforma povede k propouštění handicapovaných

20.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Firmy zaměstnávající lidi se zdravotním postižením varují, že reforma veřejných financí povede k propouštění pracovníků s handicapem a krachu řady firem. Podle Asociace zaměstnavatelů zdravotně postižených ČR (AZZP) a Svazu českých a moravských výrobních družstev (SČMVD) stát zřejmě nemá zájem na pracovním uplatnění lidí se zdravotním postižením.

V prohlášení pro ČTK připomínají, že v návrhu reformy se od počátku počítalo s výrazným snížením příspěvků pro firmy zaměstnávající zdravotně postižené. Byla to reakce na zákon o zaměstnanosti. Paragraf 78 tohoto zákona umožňoval zneužití příspěvku, pobírali ho i zaměstnavatelé, kterým nepatřil. Příspěvek dorovnává firmám náklady na lidi, kteří kvůli zdravotnímu postižení mají malý výkon. Řeší i to, že řada firem s těmito pracovníky má na trhu problémy s odbytem výrobků.

"Dopady plošného krácení příspěvků nedělají rozdíl mezi potřebami skutečných zaměstnavatelů, kteří dávají lidem práci a důstojnou mzdu, a "kvazizaměstnavateli", kteří jen uzavřou s postiženým člověkem pracovní smlouvu a na jejím základě inkasují veřejné finance," uvádí se v prohlášení.

Podle místopředsedy výkonné rady AZZP ČR Karla Rychtáře hrozí, že firmy budou po 1. lednu 2008 propouštět lidi, jejichž výkon nepokryje minimální osobní náklady. Může se stát, že počet zaměstnanců se zdravotním postižením ve firmě klesne pod 50 procent, takže zaměstnavatel ztratí nárok na státní příspěvek. "Víme o firmách, které uvažují o ukončení či výrazném omezení činnosti," řekl Rychtář.

AZZP a SČMVD vyjadřují ochotu k dalšímu jednání. Souhlasí, že veřejné peníze nemohou být firmám lehce dostupné, podmínky pro jejich získání by ale měly být "splnitelné a administrativně schůdné".

Předseda AZZP ČR a předseda brněnského družstva handicapovaných Šance Josef Šulc označil současnou situaci za "Kocourkov". Zástupci firem, družstev a podnikatelů podle něj jednali opakovaně s ministerstvem práce a sociálních věcí, těsně před schvalováním reformy ve sněmovně ale nevědí, jaké znění ministerstvo poslancům dá.

"Poslední návrh je 8000 korun minimální mzda bez valorizace plus zdravotní a sociální pojištění a nevyplácet peníze v nemoci a o dovolené, jen za odpracované hodiny," popsal. Návrh nerozlišuje druh a výši postižení, což se firmám nelíbí. Trvají na zachování valorizace. Člověk s platem 8000 korun vyjde firmu na 11.000 korun měsíčně.

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása řekl, že jednání začínala u návrhu příspěvku 5900 pro pracovníky s těžším postižením a 4900 pro ostatní s postižením. Dospěla až k částkám 9000 a 6500 korun s tím, že zaměstnancům musela být vyplacena alespoň minimální mzda. Firmy chtěly navýšit příspěvek státu i o zdravotní a sociální pojištění, tedy na 10.400 a 8000 korun.

"Já v zásadě si myslím, že by bylo lépe vyjít vstříc zaměstnavatelům s tím, že je třeba ještě hledat kompromis," shrnul Krása.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK