Tesco v Praze otevře první malou samoobsluhu Expres

20.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Společnost Tesco, která v Česku provozuje 84 obchodních domů, hypermarketů a supermarketů, v úterý v centru Prahy otevře svoji první malou samoobsluhu Expres. Do dvou let chce mít Tesco v českých městech deset prodejen Expres a pokud se osvědčí, tak jejich počet zvýší. Zatímco prodejní plocha malých supermarketů se pohybuje od 400 do 1000 metrů čtverečních, nové samoobsluhy Expres mají plochu kolem 300 metrů čtverečních a v jejich nabídce převažují potraviny.

"Obchod Tesco Expres v rušné Bělehradské ulici bude menší rozlohy a zákazníkům nabídne široký sortiment zboží. Prodejna bude otevřena každý den od šesti hodin ráno do deseti hodin večer," řekla mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Jana Matoušková.

Pražská prodejna Expres na ploše do 300 metrů čtverečních nabídne více než 2800 druhů výrobků, mezi kterými budou základní potraviny, teplé pečivo z místní pekárny, čerstvé ovoce a zelenina i vína. V největším českém hypermarketu Tesco v Praze-Letňanech je k dostání zhruba 60.000 položek zboží.

"Pro ty, kteří nestihli připravit večeři, nabídne Tesco Expres hotová jídla, inspirovaná českou i mezinárodní kuchyní. Zákazníkům, kteří hledají pohodlné a rychlé řešení i v době oběda, bude Tesco Expres nabízet široký sortiment sendvičů, obložených baget a malých balení nápojů," uvedla Matoušková. V novém obchodě Expres budou čtyři pokladny, o zákazníky se postará 26 zaměstnanců.

Ceny v samoobsluhách Expres budou o něco vyšší než například ve velkých hypermarketech Tesco. "Budeme se ale snažit, aby prodejny Expres měly nejnižší ceny v okolí," podotkla Matoušková, podle které by Tesco v následujících dvou letech mělo otevřít zhruba deset dalších prodejen Expres, přičemž se změří na rušné oblasti měst, jako jsou nádraží či hlavní ulice. Druhou prodejnu Expres Tesco otevře v Černošicích u Prahy. "Všechny obchody Tesco Expres bude spojovat rychlá obsluha, zaměření na čerstvé potraviny a dlouhá otevírací doba," řekla Matoušková.

Koncept obchodů Tesco Expres vychází z úspěšného modelu maloformátových prodejen, které od roku 1997 provozuje mateřská společnost Tesco ve Velké Británii. "První prodejnu Tesco Expres otevřeme v Praze, a poté bude následovat deset dalších po celé zemi. Chceme nejprve vyzkoušet úspěšnost tohoto formátu a poté rozhodneme, jak budeme pokračovat," řekl v dubnu novinářům generální ředitel Tesco Stores ČR Philip J. Clark.

Menší samoobsluhy měla v Česku také Delvita, která například předloni otevřela tři prodejny Delvita Proxy. Jejich průměrná prodejní plocha je kolem 400 metrů čtverečních a nabízejí zhruba 5000 druhů výrobků. Delvita již dříve v ČR zavedla menší prodejny City Delvita. Letos v červnu 97 českých obchodů Delvita koupila společnost Billa, která provozuje stejnojmenné supermarkety.

Společnost Tesco se dříve v Česku orientovala na výstavbu hypermarketů s prodejní plochou nejméně 3000 metrů čtverečních. Předloni v Mikulově zkušebně otevřela první menší supermarket o rozloze 1000 metrů čtverečních. Nyní má Tesco v Česku díky loňskému převzetí 27 prodejen Edeka již 31 supermarketů. Na menší města, ve kterých ještě není konkurence obchodníků tak velká, se v poslední době začaly více zaměřovat také ostatní obchodní řetězce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK