Žně končí, dosavadní výsledky naznačují slušnou úrodu

20.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Letošní sklizeň obilovin a dalších zemědělských plodin končí. Zbývá už sklidit jen zanedbatelné plochy, na polích zůstávají některé jarní plodiny, které ještě nedozrály. Předběžně lze říci, že se naplňují optimistické prognózy a u většiny druhů obilovin i řepky by mohly žně skončit s nadprůměrnými výsledky. Výrazně vyšší jsou také výkupní ceny, vyplynulo z ankety ČTK.

"Výnosy obilovin jsou ve srovnání s loňským rokem dobré, z dlouhodobého hlediska pak mírně nadprůměrné. Výkupní ceny jsou navíc podstatně vyšší než loni," řekl předseda agrární komory Zlínského kraje Petr Slovák.

Zemědělce letos navíc počasí netrápilo ani při žňových pracích. Mohli sklízet plynule, což se projevilo ve snížení nákladů. V loňském roce přitom museli farmáři na pole kvůli dešti podle místních klimatických podmínek vyjíždět často jen na krátkou dobu. Loni byly žně vinou nepříznivého počasí v tuto dobu sotva v polovině.

Díky slušné úrodě i velmi dobrým cenám, které stále rostou, bude většina hospodařících subjektů v zisku. Vyrovnají loňské dluhy a zbudou jim peníze na další rok, míní předseda plzeňské agrární komory Jaroslav Šíma.

Nejlepší ceny docilují farmáři u potravinářské pšenice, jarního ječmene a řepky.

V regionech ale nejsou výjimkou oblasti, kde se výnosy i postup žňových prací značně liší, a tak zcela jasno bude až po uzavření sklizně. Zatímco například na jihu Čech jsou již v plném proudu klasické posklizňové polní práce, v podhorských oblastech, kde plodiny dozrávají pomaleji, pěstitelé předpokládají, že sklizeň skončí do konce prázdnin.

Místy také úrodu poškodila jarní sucha. Sklizeň lze prohlásit za skončenou, za špatné výsledky může především sucho, řekla dnes Dagmar Mocová ze středočeské agrární komory. Nejvíce postiženy byly podle ní jarní obiloviny.

Podle dnešních údajů ministerstva zemědělství je sklizen veškerý ozimý ječmen a 99 procent ozimé pšenice, která představuje zhruba polovinu ploch obilí. V samém závěru, kdy je sklizeno přes 97 procent výměry, jsou práce u jarního ječmene a žita. Výnosy všech obilovin jsou podle údajů MZe vyšší než loni. U žita, ozimého ječmene a tritikale činí nárůst desítky procent. Nejméně meziročně stoupl výnos jarní pšenice, téměř o procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK