Koalice: Reforma se teď měnit nemá, daně by mohla upravit novela

20.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Sněmovna by podle koaličních lídrů měla reformu financí schválit tak, jak se na tom koalice dohodla již minulý týden. Případné další úpravy daní by měly být až otázkou budoucí novely v příštím roce. Shodli se na tom lídři ODS, lidovců a zelených. Je ale otázka, zda toto řešení uspokojí Vlastimila Tlustého a další kritiky uvnitř ODS. Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek na dotaz novinářů řekl, že o úspěchu či neúspěchu reformy rozhodne až úterní hlasování sněmovny.

"Koalice předloží v první polovině roku 2008 novelu zákona o dani z příjmu, která bude na základě aktuálního rozpočtového vývoje problém mezi lety 2008, 2009 řešit," řekl Topolánek po schůzce novinářům. Variantu, ve které by spornou otázku slev na dani pro rok 2009 upravil Senát a "opravený" návrh reformy by pak potvrdila sněmovna, zelení a lidovci odmítli. "Poslanecká sněmovna je svébytný orgán a Senát je také svébytný orgán a určovat, co se stane v tom jiném orgánu je podle mě na hranici zákona a pro nás je to nepřijatelné," řekl vicepremiér a šéf lidovců Jiří Čunek. Tlustý se tak zřejmě bude muset spokojit s příslibem, že jeho výhrady k reformě koalice zohlední ve slibované novele.

"Neexistuje nic závaznějšího, než je veřejné prohlášení koaličních partnerů, veřejné prohlášení premiéra," řekl Topolánek. Zda se ale Tlustý s takovým řešení spokojí, a pro reformu zvedne ruku, si Topolánek jist nebyl. "Jak to nakonec dopadne, si řekneme po tom hlasování," řekl.

Sněmovna má o vládním návrhu reformy veřejných financí definitivně rozhodnout v úterý. Skupině poslanců v čele Tlustým vadí, že reforma ve znění koaliční dohody z minulého týdne by v roce 2009 daňové zatížení některých lidí v porovnání s rokem 2008 zvýšila. V neděli dopoledne se Tlustý s Topolánkem dohodl na kompromisu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK