Pojišťovny mají po nedělní bouřce stovky škod za desítky mil. Kč

20.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Nedělní večerní bouřka způsobila klientům pojišťoven několik stovek škod celkem v řádu desítek milionů korun. Nejvíce škod mají největší tuzemské pojišťovny hlášeny z Prahy a západních Čech. Šlo podle nich především o vytopené byty a sklepy, některé pojistné události se týkaly také automobilů.

"Nedělní přívalové deště a bouřky nejvíce zasáhly téměř celou Prahu a její okolí. Už máme nahlášeny první vytopené byty, zaplavené sklepy a také motorová vozidla," řekla mluvčí České pojišťovny Dagmar Koutská. Do dnešních 14 hodin nahlásili klienti ČP celkem 200 pojistných událostí. Odhadované pojistné plnění je podle ní celkem v řádu desítek milionů korun.

Kooperativa registrovala v souvislosti s bouřkou zhruba 50 škod za celkem několik milionů Kč. Hlášení klientů budou bezpochyby pokračovat po celý týden, upozornil mluvčí pojišťovny Marek Vích. Typickou škodou je vytopený sklep, podotkl.

ČSOB Pojišťovna evidovala dnes necelé dvě desítky škod vzniklých při nedělní bouřce doprovázené silným deštěm. Více než polovina z tohoto počtu připadla na Prahu a okolí. "Převažují drobné škody typu zatečení do bytu skrz silným větrem poškozenou střešní krytinu," uvedla mluvčí pojišťovny Jitka Polívková.

Koutská upozornila na to, že nejvíce byly postiženy oblasti Vinohrad, Žižkova, Nuslí, Chodova, Libně a Hostivaře. Z Černého Mostu byly prý hlášeny první škody na automobilech, celkem se jich očekává několik desítek z celé Prahy. Druhou nejpostiženější lokalitou po Praze, byly střední a západní Čechy, kde živly řádily pouze lokálně, takže hromadný nárůst událostí se nepředpokládá.

Z 200 pojistných událostí jich měla ČP z Prahy 130. Dalších 25 škod bylo hlášeno ze středních Čech, 15 ze západních a deset z východních Čech, jinde byly škody pouze jednotlivé. "Jejich celkový počet by mohl dosáhnout zhruba dvoj až trojnásobku, podobně, jako tomu bylo z bouřkové činnosti před deseti dny," odhadla Koutská. Mobilní technici ČP už jsou v Praze v terénu a monitorují první škody, poznamenala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK