Americké akcie na Wall Street dopoledne stagnovaly

20.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. srpna (ČTK) - Akciové indexy se za dopoledne na newyorské Wall Street příliš nepohnuly. Trh vstřebává překvapivé páteční rozhodnutí centrální banky snížit úrokovou sazbu, za níž si od ní půjčují banky peníze. Investoři nyní přemítají o tom, s jakou pravděpodobností by se takový krok mohl opakovat.

V poledne newyorského času, tedy v 18:00 SELČ, se index Dow Jones snížil o 0,3 procenta na 13.041,4 bodu. Index Nasdaq Composite v poledne klesl na 2498,2 bodu, také se ztrátou 0,3 procenta.

V pátek americké akcie rostly, protože Fed svým mimořádným krokem stabilizoval úvěrové trhy, aby ekonomika pokračovala v růstu. Právě kvůli potížím na americkém trhu rizikovějších hypoték klesaly světové akciové trhy v posledních týdnech. Investoři se obávají, aby se potíže hypotečních firem v USA nerozšířily na ostatní finanční trhy ve světě.

Nové informace z problémového hypotečního trhu investory nadále znepokojují. Emise Thornburg Mortgage dopoledne v jednu chvíli spadla o 9,6 procenta poté, co se její generální ředitel Larry Goldstone zmínil o krizi důvěry mezi investory.

"Trh se pokouší stavět na pátečním růstu," uvedl jeden z analytiků firmy Schaeffer's Investment Research. "Jako by dělal první dětské kroky," citovala ho agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK