LN: Počet firem, které v ČR investují do výzkumu, roste

21.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Počet firem, které v České republice investují do výzkumu a vývoje, trvale stoupá. Dnešním Lidovým novinám to řekl generální ředitel investiční agentury Czechinvest Roman Čermák s tím, že klíčový je především vysoký podíl domácích podniků.

Agentura v posledních pěti letech pravidelně spolupracuje každoročně asi na 15 projektech v oblasti výzkumu a vývoje. V roce 2001 se přitom Czechinvest nepodílel na žádném takovém projektu. "Důležité je, že celou třetinu těchto projektů podaly společnosti z České republiky. České podniky stále častěji investují do náročných technologií a ekonomika země se víc orientuje na znalosti a na služby," uvedl Čermák.

Další podporou investic soukromého sektoru do výzkumu a vývoje se zabývá mezinárodní projekt Evropské komise LocoMotive. Ten by měl na základě průzkumu v mezinárodních firmách vést k vytvoření účinné politiky, která by podporovala soukromý sektor tak, aby investoval do výzkumu a vývoje. V Česku na projektu spolupracuje Technologické centrum Akademie věd. Výsledky by měly být uveřejněny koncem září.

"Podíl zahraničních firem na českém výzkumu ve zpracovatelském průmyslu je okolo 70 procent," řekl deníku koordinátor LocoMotive Zdeněk Kučera. Zahraniční společnosti si podle něj cení především geografické blízkosti vyspělých zemí a dobré dopravní a technické infrastruktury.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK