Americké akcie začaly týden opatrným růstem

21.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. srpna (ČTK) - Akciové trhy v USA nakonec v pondělí po kolísavém obchodování stouply. Mezi investory stále ještě přetrvávaly obavy z úvěrové krize, ty ale ke konci dne ustoupily. Na devizovém trhu kolísal kurz jenu mezi poklesem a růstem; to naznačovalo, že investoři jsou stále opatrní, i když již jsou poněkud více ochotni jít do větších rizik.

Dow Jonesův index v závěru stoupl o 0,32 procenta na 13.121,35 bodu, širší index Standard & Poor's však zůstal v nepatrné ztrátě. Souhrnný index trhu Nasdaq posílil o 0,14 procenta na 2508,59 bodu.

V pátek americké akcie výrazně vzrostly, protože Fed nečekaně snížil diskontní sazbu, aby stabilizoval ochromené úvěrové trhy. Kvůli potížím na americkém trhu rizikovějších hypoték v posledních dvou týdnech světové akciové trhy silně klesaly. Investoři se obávají, že se potíže hypotečních firem v USA rozšíří i na ostatní finanční trhy ve světě.

Investory nadále znepokojovaly nové informace z problémového hypotečního trhu. Akcie firmy Thornburg Mortgage spadly až o téměř deset procent poté, co její šéf konstatoval krizi důvěry mezi investory. Po oficiálním uzavření burz prudce klesly akcie finanční společnosti Capital One Financial, která oznámila, že přestane poskytovat prostřednictvím makléřů nové hypotéky.

Známkou nervozity byla i zvýšená poptávka po vládních dluhopisech a pokles jejich výnosů; výnos měsíční vládní obligace klesl nejníže od konce roku 2004, ke konci obchodování však ceny dluhopisů zase oslabily. Trh podpořily akcie velkých průmyslových firem jako Caterpillar.

Kurz jenu, který po pátečním zásahu Fedu po dvou týdnech růstu klesal, během pondělka nejprve rostl s tím, jak začaly znovu klesat akciové trhy. Později však po závěrečném oživení amerických burz obnovil pokles. Rozkolísané obchodování znamená, že investoři jsou stále velmi opatrní a nejsou si jisti, zda Fed svým zásahem krizi ukončil.

Kurz jenu ke konci newyorského obchodování klesl k dolaru na 114,96 JPY z pátečního závěru 114,35 JPY. K euru oslabil na 155,95 JPY z předchozích 154,14 JPY. Dolar k euru byl bez větší změny kolem 1,3480 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK