Paramount a DreamWorks budou vydávat filmy jen na HD DVD

21.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Los Angeles 21. srpna (ČTK) - Americká filmová studia Paramount Pictures a jeho animační součást DreamWorks Animation se rozhodla vydávat od nynějška filmy ze dvou soupeřících technologií nové generace DVD pouze na systému HD DVD. Většina velkých hollywoodských studií zatím dává přednost konkurenčnímu systému Blu-Ray, který v prodeji disků v USA vede nad HD DVD v poměru téměř 2:1.

Paramount zatím prodával filmy na obou formátech. Nyní se rozhodl výlučně pro HD DVD, protože nabízí "vyšší kvalitu, levnější přehrávače a nižší výrobní náklady", řekl agentuře Reuters prezident divize Paramount Home Entertainment Kelley Avery.

Formáty HD DVD a Blue-Ray vedou válku o to, kdo ovládne budoucí trh přehrávačů digitálních videodisků. Oba systémy nabízejí lepší obraz a zvuk a většinou i více obsahu na jednom disk než standardní technologie.

Paramount slibuje, že letošní léto bude pro jeho prodej filmů na DVD rekordní. Firma jako první tituly výlučně na HD DVD určila například filmy Shrek Třetí a Transformers.

DreamWorks, která Shreka vyrobila, se sice ještě definitivně žádnému z obou formátů nezaslíbila, nyní však preferuje HD DVD kvůli nižší ceně. Řekl to šéf firmy Jeffrey Katzenberg. Roli hraje i načasování, protože letošní léto bude podle Katzenberga "nejlepší čtvrtletí v historii trhu videa".

Formát HD DVD vyvinula japonská Toshiba a podporují jej studia Warner Bros., Universal Studios, New Line Cinema, HBO a Weinstein. Disky Blu-Ray s technologií japonské Sony podporuje většina dalších velkých amerických studií.

Disků Blu-ray se v USA letos do července prodalo 2,2 milionu proti 1,5 milionu HD DVD. Nejlevnější přehrávač HD DVD se prodává za 299 dolarů (asi 6100 korun) proti 499 dolarům za nejlevnější přehrávač Blu-Ray.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK