Carrefour po Česku a Slovensku opouští i Švýcarsko

21.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 21. srpna (ČTK) - Francouzská maloobchodní společnost Carrefour opouští švýcarský trh, podobně jako se loni stáhla z České republiky a Slovenska. Firma dnes uvedla, že prodává svůj poloviční podíl v provozovateli švýcarských hypermarketů Distributis švýcarské maloobchodní firmě Coop.

V transakci mezi oběma firmami byla celá Distributis oceněna na 470 milionů švýcarských franků (osm miliard korun). Carrefour sdělil, že prodej je součástí jeho strategie zbavovat se méně důležitých aktivit. "Na tomto trhu jsme nedisponovali dostatečně kritickým objemem," vysvětlil prodej Distributis mluvčí Carrefouru.

Distributis, kterou Carrefor vlastnil společně s firmou Maus Freres, provozuje 12 hypermarketů. Jeho tržby loni dosáhly půl miliardy eur a firma měla na švýcarském maloobchodním trhu podíl 1,1 procenta.

Firmě Coop, která je na švýcarském trhu druhým největším prodejcem po společnosti Migros, svůj podíl prodá i Maus Freres. Na švýcarský trh se nyní tlačí německé diskontní sítě Aldi a Lidl, které se snaží přebírat zákazníky tradičním domácím družstevním sítím jako Coop.

Carrefour se loni rozhodl odejít z českého i slovenského trhu. Své obchody v ČR prodal britskému rivalovi Tesco. Totéž původně plánoval i se slovenskými obchody, kvůli zásahu slovenských regulačních úřadů však nakonec obchody prodal česko-slovenskému konsorciu firem ICS a ECM Group.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK