Nálada na trzích se obrací, koruna posílila na 27,60 Kč/EUR

21.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Nálada na světových finančních trzích se dnes obrátila, díky čemuž koruna posílila k euru na 27,60 Kč/EUR, kde stála před 11:00. Vůči dolaru česká měna mírně zpevnila na 20,48 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Nálada na světových trzích ještě v pondělí zůstala nakloněna riziku, avšak situace se znovu obrací a riziková aktiva se dostávají pod tlak. Akcie v Evropě během dopoledne míří dolů a japonský jen nahoru, je tu tedy vyšší averze k riziku, která koruně hraje do not," řekl analytik Patrie Tomáš Vlk.

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma uvedl, že nevidí potřebu reagovat na turbulence na světových trzích. Úvěrová krize by prý české hospodářství neměla významně zasáhnout. Tůma ale zároveň označil jako nepravděpodobné zvýšení sazeb v srpnu o půl procentního bodu. Tato slova nejsou překvapením a nijak neupřesňují výhled pro sazby. Snížení sazeb se nečeká a růst v srpnu o půl procentního bodu také ne, poznamenal Vlk.

Eurodolarový trh zůstává podle Vlka relativně v klidu. Kurz se pohybuje na 1,3475 USD/EUR, tedy od pondělí s minimální změnou. Sílící averze k riziku se tak zatím neprojevuje. Čeká se na německý index podnikatelského sentimentu ZEW. Spolu s aktuálním vývojem na trzích roste i riziko další reakce hlavních centrálních bank, upozornil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK