ČEZ se kvalifikoval do tendru na modernizaci elektrárny v Galati

21.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Energetická společnost ČEZ se kvalifikovala do soutěže na strategického partnera pro modernizaci elektrárny a stavbu nového zdroje na zemní plyn či černé uhlí v rumunském Galati. ČEZ tak může podat konečnou nabídku v tomto tendru. ČTK o tom dnes informovala mluvčí společnosti Eva Nováková s tím, že termín pro podání nabídky nebyl dosud stanoven.

Soutěž na výběr strategického partnera v této lokalitě vypsala státní energetická společnost Termoelectrica, která v Rumunsku provozuje tepelné elektrárny. Instalovaný výkon současné elektrárny v Galati dosahuje 535 megawattů, tedy asi polovinu výkonu jednoho bloku jaderné elektrárny v Temelíně. Energetická společnost ČEZ na konci června letošního roku splnila vstupní podmínky tendru v rámci předkvalifikačního kola.

Skupina ČEZ v Rumunsku působí od roku 2005, kdy získala většinový podíl v distribuční společnosti Electrica Oltenia. Letos oddělila regulované činnosti distribuce elektřiny od jejího prodeje. Vznikla tak prodejní společnost CEZ Vanzare a distribuční společnost CEZ Distributie. Loni vzrostl provozní zisk společnosti Electrica Oltenia meziročně o 142 procent na téměř dvě miliardy korun.

ČEZ se rovněž letos zúčastní tendru na výstavbu nového elektrárenského bloku na plyn nebo černé uhlí o výkonu 400 až 500 MW v rumunském Borzesti. Soutěž vypsala rovněž Termoelectrica.

ČEZ vzrostl za 1. pololetí tohoto roku konsolidovaný čistý zisk meziročně o 26,8 procenta na 21 miliard korun. Výroba elektřiny stoupla o 13,2 procenta na rekordních 36 terawatthodin. Loni ČEZ vydělal 28,8 miliardy korun po zdanění, letos vedení očekává nárůst zisku o 22 procent na 35,1 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK