WestLB: Německé banky mají potíže dostat úvěry ze zahraničí

21.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 21. srpna (ČTK) - Německý bankovní sektor je v důsledku krize na americkém trhu rizikových hypoték v povážlivé situaci a pro německé banky je obtížné získat od zahraničních partnerů úvěrové linky. Řekl to podle agentury Reuters generální ředitel zemské banky WestLB Alexander Stuhlmann. K situaci se dnes vyjádřil i spolkový ministr financí Peer Steinbrück, když vyjádřil přesvědčení, že banky mají situaci pod kontrolou.

Podle Stuhlmanna je celý sektor "v nikoli nekritické situaci". Jde především o důvěru v německé banky v zahraničí, protože akce na záchranu malé banky IKB, první evropské oběti krize amerických hypoték, vyvolala v cizině dojem, že problémy má celé německé bankovnictví. Stuhlmann dodal, že sama WestLB své investice v amerických hypotékách snadno pokryje z vlastních zdrojů.

Německá úvěrová banka IKB se minulý měsíc stala první obětí krize amerických hypoték a před pádem ji musela za pomoci 3,5 miliardy eur zachraňovat skupina bank pod vedením státní KfW. Minulý týden skupina zemských bank podpořila úvěrovou linkou přes 17 miliard eur další banku SachsenLB.

Na německém trhu je přebytek bank, zčásti díky státní podpoře mocných zemských bank. To snižuje zisky celého odvětví a nutí banky poohlížet se po ziskových příležitostech v zahraničí. Německé banky proto rozsáhle investovaly do výnosných instrumentů spojených přímo či nepřímo s půjčkami poskytovanými v USA lidem s horší úvěrovou minulostí.

"Věřím, že ti, jichž se to týká, mají situaci pod kontrolou," řekl dnes ministr financí Peer Steinbrück. "Nemám důvod pochybovat, že v Evropě dokážeme účinně zvládnout dopady krize amerických hypoték," dodal ministr.

Trh rizikových hypoték v USA je od jara kvůli zvýšenému nesplácení v krizi a cenné papíry kryté hypotékami prudce ztrácejí na hodnotě a přestávají se obchodovat. Přitom se přesně neví, kdo a kolik vlastně rizikových dluhopisů má, což vyvolává nejistotu a nedůvěru na celém úvěrovém trhu.

Banky tak zastavují úvěry i mezi sebou, což v minulých dvou týdnech ochromilo celý úvěrový trh západního světa a donutilo centrální banky k výrazným injekcím peněz do bankovních systémů. Nejistota a všeobecná nedůvěra k jakýmkoli rizikovějším transakcím pak srážela dolů ceny akcií a komodit a kurzy řady měn s vyššími úroky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK