ČOI varuje před nebezpečnými svíčkami ve tvaru zákusků

21.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Česká obchodní inspekce objevila na tuzemském trhu nebezpečné svíčky, které svým tvarem připomínají zákusky či čokoládové bonbony. Prodej sady šesti svíček napodobujících bonboniéru a svíček ve tvaru čokoládového řezu a rolády již ČOI zakázala, protože jsou nebezpečné hlavně pro děti, které je mohou snadno spolknout.

"Výrobek je svým vzhledem, tvarem a barvou zaměnitelný s potravinami a obsahuje snadno oddělitelné části, což může způsobit, že zejména děti jej mohou vložit do úst, a to by mohlo být nebezpečné a způsobit dušení, dávení nebo případně zvracení," uvedla na svých internetových stránkách ČOI.

Nebezpečné svíčky se prodávaly v ozdobených krabičkách. Důležité upozornění, že nejde o jídlo, obsahuje pouze věta na zadní straně obalu, což podle odborníků nestačí.

Mluvčí ČOI Miloslava Fléglová řekla, že inspektoři již letos na jaře zakázali prodej mazacích pryží Fastfood. Pryže měly tvar nanuku, hamburgeru, zmrzliny, hot-dogu, hranolků a sendviče. Upozornění, že jsou určené pro děti starší tří let, bylo na balení mazacích pryží uvedeno pouze v anglickém jazyce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK