Topolánek se vyslovil proti stanovení data pro přijetí eura

21.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Česká republika by letos neměla stanovovat cílový termín pro přijetí eura, protože vláda není schopna zajistit, že bude splněn. Vzkázal to agentuře Reuters premiér Mirek Topolánek.

Topolánek se tak postavil proti ministru financí Miroslavu Kalouskovi, který navrhuje, aby vláda jako závazné datum zavedení eura určila rok 2012. Česká národní banka naopak doporučuje žádný termín nestanovovat.

Na otázku, zda si osobně myslí, že by měl být letos stanoven termín pro euro, Topolánek prostřednictvím své mluvčí odpověděl: "Ne. Žádná odpovědná vláda nedává datum, které nemůže ovlivnit." Stanovení takového termínu označil premiér za "čistou formalitu".

Vláda nebude ve středu jednat o materiálu ministerstva financí, který se týká přijetí eura a který byl původně uveden na programu jednání vlády tuto středu. Ministerstvo to zdůvodnilo tím, že bude lepší počkat, až sněmovna projedná reformu veřejných financí.

Česká republika chtěla původně do eurozóny vstoupit v roce 2010, plán ale zrušila a nyní předpokládá, že eurem se bude v Česku platit až kolem roku 2012. Největším problémem, který zemi brání zavést euro, je špatný stav veřejných financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK