Na letišti u Moskvy začal letecký aerosalon MAKS 2007

21.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 21. srpna (zpravodaj ČTK) - Na letišti Žukovskoje nedaleko ruské metropole dnes ruský prezident Vladimir Putin zahájil největší aerosalon v Rusku, který se už tradičně jednou za dva roky koná pod zkratkou MAKS. Až do neděle tak mohou obchodníci uzavírat důležité kontrakty a tisíce návštěvníků obdivovat civilní i vojenské stroje, a to nejen na stojánkách na zemi, ale i při letových ukázkách.

Putin, který spolu s prvním vicepremiérem Sergejem Ivanovem sledoval ukázkové lety stíhaček, vojenských helikoptér i dopravních strojů, zdůraznil, že romantika létání a zájem o letectví a dobývání kosmu stále přitahuje především mládež. Letošní, v pořadí už osmá, přehlídka MAKS má podle pozorovatelů zdůraznit, že ruský letecký průmysl se odrazil ode dna a zlepšuje se i situace ruského vojenského letectva. To před několika dny po patnáctileté pauze obnovilo dálkové hlídkové lety svých strategických bombardérů.

Ve snaze oživit skomírající ruský letecký průmysl rozhodl Putin nedávno o vzniku státní korporace, která bude sdružovat všechny firmy z této oblasti. Vláda slíbila do korporace mezi roky 2008 a 2010 nalít přes 18 miliard rublů (přes 14 miliard korun). Rusko se nyní soustředí především na výrobu moderních vojenských letadel, které prodává do zemí, jako je Indie či Čína. Stát však chce podpořit i civilní letecký průmysl, protože například ruský Aeroflot se nedávno dohodl s koncernem Boeing na dodávce několika desítek západních strojů pro své linkové lety.

Zájemci o letectví mohou na letošním ročníku MAKS obdivovat například "vzdušného akrobata" MiG-35, stíhačku s měnitelným vektorem tahu, či prototyp ruské stíhačky nové generace Su-35. Ruské vojenské letectvo například slíbilo divákům dramatické ukázky "psích soubojů", tedy předvedení blízkých střetnutí bojových letadel. Americké letectvo do Moskvy vyslalo několik stíhaček i transportní letoun. Celkem se na letišti u ruské metropole představuje asi 800 vystavovatelů ze 110 zemí.

Zájemci o návštěvu přehlídky dnes způsobili v okolí letiště obří dopravní zácpu, a to přes dopředu deklarovanou snahu organizátorů se této nepříjemnosti v letošním ročníku vyvarovat. První tři dny je MAKS otevřen jen pro akreditované hosty, veřejnost se na přehlídku bude moci přijít podívat až v pátek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK