Sněmovna schválila reformu na ozdravění veřejných financí

21.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Poslanecká sněmovna dnes schválila rozsáhlý balík daňových, zdravotních a sociálních změn, které mají pomoci státu ozdravit veřejné finance a zavést euro. Premiér Mirek Topolánek (ODS) řekl, že podle jeho názoru reforma nepoškodí sociální skupiny, které nyní ohrožuje vývoj veřejných financí. Podle ČSSD je reforma naopak špatná. "Je útokem na životní úroveň většiny občanů - zaměstnanců, důchodců," řekl šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Firmám přinese reforma snížení daní až na 19 procent v roce 2010. Zaměstnancům se sice změní sazba daně z příjmu z nynějších čtyřech pásem v příštím roce na jednotných 15 procent, ale počítat se bude z tzv. superhrubé mzdy, takže skutečné zdanění bude 23,1 procenta.

Proti původnímu vládnímu návrhu jdou některé daňové změny ještě dál. Sněmovna totiž přijala pozměňovací návrh, na kterém se minulý týden shodla vládní koalice.

Poplatníci z řad fyzických osob, tedy hlavně zaměstnanci, budou mít vyšší daňové slevy. O nastavení těchto slev na rok 2009 se ale bude ještě jednat. Koaliční lídři v pondělí oznámili, že se jimi bude vládní koalice zabývat v prvním pololetí příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK