Analytici: Reforma zlepší ekonomické prostředí, ale není razantní

21.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Reforma veřejných financí, kterou dnes schválila sněmovna, významně zlepšuje ekonomické prostředí v Česku. Shodli se na tom analytici a zástupci podniků oslovení ČTK. Nejvíce chválí pokles daní a zjednodušení administrativy pro podnikání; na druhou stranu však považují reformu za málo razantní. Změny podle nich příliš neřeší zadlužení země.

Schválení reformního batohu je nejdůležitějším zásahem do ekonomického prostředí za uplynulých deset let, řekl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. Ačkoliv by změny mohly podle něj být ambicióznější pokud jde o stabilizaci veřejných financí, jde o posun správným směrem. Bez přijetí změn by narůstalo zadlužení země kvůli lavinovému růstu sociálních výdajů. Také by byla otázka času, kdy by se obnovily problémy s financováním zdravotní péče, dodal.

"Oceňuji zejména zavedení stropů na sociální a zdravotní pojištění, zrušení daně z dividend ze třetích zemí a změny ve vyplácení některých sociálních dávek. I přesto však návrh nenaplnil naše představy o ambiciózní a rychlé změně," řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy a personální šéf Škody Auto Martin Jahn. "Doufáme, že se podaří stabilizovat veřejné finance tak, aby mohlo dojít k přijetí eura v co nejbližším termínu," dodal.

Snižování daňové zátěže přivítají všichni, včetně malých a středních podnikatelů, upozornil předseda Unie malých a středních podniků ČR David Šeich. Každé snížení daně z příjmu právnických osob více podporuje podnikatelskou aktivitu a zvyšuje atraktivitu ČR pro investory. Opatření na trhu práce jsou ale podle něj nedostatečná. Z projevů politiků se vytratilo slibované snížení pojistného živnostníků, poznamenal.

Rychlejší a výraznější snížení daní je pro firmy, podnikatele i zaměstnance jistě přínosem, komentoval pozměňovací návrhy v návrhu reformy analytik Patria Finance David Marek. Nižší přímé daně by podle něj měly podpořit hospodářský růst, krátkodobě bude ale potřeba pokrýt chybějící rozpočtové příjmy. "Hlavním problémem veřejných financí není daňový systém, ale deficity a zde by mělo být nasměrováno úsilí a kreativita vlády," doplnil.

Daňový pilíř reforem vychází podle Sobíška spíše z politických preferencí současné vládní koalice než z potřeb stabilizace veřejných financí. Přesto jej považuje za prospěšný, a to kvůli přesunu daňové zátěže z přímých do nepřímých daní a kvůli zjednodušení systémů daní z příjmu fyzických osob. Daňové změny podle něj zvednou v roce 2008 inflaci o necelý procentní bod. Reforma umožní příští rok pokles deficitu veřejných financí pod tři procenta HDP, pokud zůstane ekonomický růst na solidní úrovni, podotkl.

"Žádná reforma veřejných financí, ale dílčí úpravy v oblasti daňových pravidel," popsal reformu Miroslav Ševčík z Liberálního institutu. Nejméně podle něj vydělají střední vrstvy, absolutně nejvíce vysokopříjmové skupiny, relativně hodně vydělají i nízkopříjmové skupiny. Pokud budou opatření zavedena do praxe, mohla by působit pozitivně na prodloužení období relativně slušného tempa růstu ekonomiky měřeno růstem HDP, odhadl.

Ostře proti koaličnímu materiálu jsou odboráři. "Jde o mediální divadlo, ale bohužel s ještě většími negativními dopady na převážnou část občanů," řekla mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů Jana Kašparová. Reforma podle ní povede k ještě větší polarizaci mezi chudými a bohatými. Negativní dopady lze prý očekávat u financování veřejných služeb a rozpočtů obcí s dopadem na běžného občana. Snížení veřejné spotřeby a investic povede ke zbrzdění ekonomického růstu se všemi negativními důsledky zpětně znovu pro veřejné finance, doplnila.

Sněmovna dnes hlasy 101 z 200 přítomných poslanců schválila návrh reformy veřejných financí. Podle vlády má balík daňových, sociálních a zdravotních změn zastavit zadlužování země. Opozice tvrdí, že nic takového nepřinese a většinu lidí poškodí. Reformu, s níž kabinet nepřímo spojil svůj osud, nyní posoudí ještě Senát a prezident.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK