Podniky vítají v reformě zjednodušení administrativy

21.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Podniky vítají v rámci reformy veřejných financí nejen snížení daní, ale i další opatření, která vedou zejména ke zjednodušení administrativy, jako je například zavedení skupinové registrace podniků k dani z přidané hodnoty. Vyplývá to z ankety ČTK mezi zástupci podnikatelů a odborníky. Reformu dnes schválila sněmovna.

Skupinová registrace k DPH i osvobození příjmů z převodu podílů mateřských společností v dceřiných firmách jsou opatření, která firmám snižují administrativu a která se v rámci EU standardně používají, řekl prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Skupinová registrace podle něj zjednoduší finanční toky uvnitř skupiny firem majetkově svázaných, osvobození příjmů z převodu podílů jen usnadní kroky, které se dosud pouze dělají jiným způsobem, aby neměly na účetnictví firem vliv.

Svaz průmyslu a dopravy vítá vše, co povede ke zjednodušení daňové soustavy nebo ke snížení odvodů pro zaměstnavatele. "Skupinové registrace k DPH, osvobození příjmů z převodu podílů mateřských společností v dceřiných firmách i osvobození dividend od dvojího zdanění proto v principu považujeme za správné, i když je otázkou, zda jsou pro české firmy tato opatření již aktuální," uvedl finanční ředitel svazu Tomáš Barták.

Analytik HVB Bank Pavel Sobíšek navrhovaná opatření vnímá jako adekvátní reakci legislativy na měnící se ekonomické prostředí v Česku v důsledku větší propojenosti s globální ekonomikou. Opatření podle něj mohou některým skupinám usnadnit administrativu a naopak zvýšit nároky na finanční úřady při kontrolách. Rozhodně nejde o žádný průlom z hlediska složitosti podnikání v Česku, dopady na státní kasu budou marginální, podotkl.

Skupinová registrace pro účely DPH je spíše administrativní záležitost, která by neměla mít dopad na státní rozpočet, souhlasil daňový konzultant společnosti Apogeo Tax Petr Ševčík. Naproti tomu zavedení osvobození od daně z příjmů při nakládání s majetkovými podíly a osvobození příjmů z dividend ze třetích zemí prý bude znamenat snížení příjmů státního rozpočtu z těchto transakcí.

Tato opatření budou podle Radka Halíčka z oddělení daňového poradenství společnosti KPMG významným krokem vpřed pro další rozvoj české ekonomiky tím, že se v zemi nově vytváří daňově zajímavé prostředí pro zakládání holdingových společností a regionálních řídících center, a to jak pro domácí, tak zahraniční investice. Především z důvodu neexistence podobných daňových opatřeních zahraniční investoři často preferovali holdingové struktury v Nizozemsku, Lucembursku nebo Kypru, poznamenal.

Změny v kombinaci s atraktivitou Prahy a také snížením sazeb daně z příjmů fyzických osob prý přilákají řadu kvalifikovaných pracovníků a zahraničních manažerů. "Lze očekávat snížení poptávky po zahraničním plánování, vytváření českých holdingových struktur a možná i návrat některých českých investorů zpátky domů," odhadl Halíček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK