Zájem o KB a Telefóniku pomohl burze k třetímu růstu po sobě

21.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Pražská burza dnes potřetí za sebou posílila a umazala další část ztrát způsobených výprodeji na světových akciových trzích. Největší měrou k růstu pomohl zájem investorů o akcie společností Komerční banka a Telefónica O2. Hlavní index akcií PX vyrostl o 0,38 procenta na 1697,5 bodu, vyplynulo z výsledků burzy.

Nervozita na burzách ale podle analytiků nadále přetrvávala. Ještě dopoledne akcie na evropských burzách hromadně oslabovaly, protože další finanční společnosti oznámily potíže způsobené investicemi na americkém hypotečním trhu.

Akcie Komerční banky po nákupech zahraničních investorů posílily o 2,2 procenta na 3811 korun. Naopak akcie konkurenční Erste Bank hlavně na vídeňské burze dlouho čelily silným prodejům a nakonec uzavřely níže o 1,48 procenta na ceně 1398 korun.

Akcie operátora Telefónica si polepšily o dvě procenta na 592,7 koruny. U Telefóniky se blíží rozhodné datum pro výplatu hrubé dividendy 50 korun na akcii. Akcie energetické skupiny ČEZ zpevnily o 0,76 procenta na 1055 korun. ČEZ se kvalifikovala do soutěže na strategického partnera pro modernizaci elektrárny a stavbu nového zdroje na zemní plyn nebo černé uhlí v rumunském Galati.

Další sestup pak postihl akcie firmy Philip Morris, jejichž ztráta činila 2,25 procenta na 8851 korun. Analytici očekávají v prvním pololetí od Philip Morris další pokles v hospodaření. Například společnost Cyrrus předpokládala čistý zisk 752 milionů Kč po 1,093 miliardy Kč ve stejném období loni.

Investoři zobchodovali akcie za takřka pět miliard korun po pondělním letos již nadprůměrném objemu 4,2 miliardy korun.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 4,979 miliardy Kč

- dluhopisy 1,689 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 7,8 milionu Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK