Koruna na reformu nereagovala a mírně oslabila na 27,67 Kč/EUR

21.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Česká měna dnes bez výrazného trendu oslabila na 27,67 Kč za euro, kde stála po 17:00. Vůči dolaru koruna klesla mírněji na závěrečných 20,51 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Hlasování sněmovny o reformě veřejných financí obchodování na domácím devizovém trhu neovlivnilo.

Domácí měna dnes proti euru smazávala zisky, kterých dosáhla v pondělním pozdním odpoledni a vracela se tak k úrovním, kde tento týden zahajovala. Zatímco první ranní obchody se prováděly za ceny pod 27,60 Kč/EUR, v odpoledních hodinách se již kurz vyšplhal až téměř k 27,70 Kč za euro, uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Stejně jako česká měna dnes mírně oslabovaly i okolní regionální měny.

Koruna k euru už druhým dnem nemá jasný směr, upozornila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Střídavě posiluje a oslabuje kolem středové úrovně 27,60 Kč/EUR. Z pohledu posledního týdne je však zhruba o 40 haléřů k euru silnější. Na tento týden nejsou plánované žádné významné události ani zveřejnění ekonomických dat, a tak bude koruna nadále ovlivňována zejména náladou na světových devizových trzích, odhadla.

Ranní prodeje rizikových aktiv na světových trzích neznamenaly podle analytika Patrie Tomáše Vlka nastartování výrazného trendu. Vývoj spíše než jasný směr charakterizují zvýšené výkyvy kurzu. Eurodolarový trh je stále klidný, a to i po překvapivě špatném výsledku indexu německého podnikatelského sentimetu ZEW. Okolo 17:00 se americká měna obchodovala na 1,3483 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK