Americké akciové trhy před polednem na Wall Street vzrostly

21.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. srpna (ČTK) - Akcie na amerických trzích před polednem vzrostly, i když dopoledne nějaký čas ztrácely. Investoři se obávají nových potíží na úvěrovém trhu a spekulují, co dalšího udělá centrální banka Fed, aby zklidnila rozkolísané finanční trhy a udržela ekonomiku stabilní.

Index Dow Jones se v poledne newyorského času zvýšil přibližně o čtvrt procenta na 13.156 bodů. Index Nasdaq Composite v 18:00 SELČ stoupl na 2520 bodů se ziskem 0,45 procenta.

Mezi obchodníky s akciemi sílí spekulace, že by se problémová firma Countrywide Financial Corp. mohla stát terčem převzetí. Countrywide má potíže kvůli ztrátám, které jí způsobily nesplácené hypotéky pro klienty s horší pověstí dlužníků.

Investoři navíc očekávají další snižování stavů. Obavy z vlny propouštění vyvolala Capital One Financial Corp. sdělením, že zavře hypoteční divizi GreenPoint Mortgage a zruší 1900 míst.

Wall Street se bojí toho, že rostoucí úvěrová krize způsobená hypotékami omezí půjčování peněz do takové situace, kdy bude nedostupnost úvěrů poškozovat podniky napříč ekonomikou. Fed proto přijal několik opatření, aby finanční instituce posílil, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK