Rozpočtový výbor schválil MPO 900 milionů na výstavbu Hyundai

21.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Sněmovní rozpočtový výbor na svém dnešním zasedání schválil ministerstvu průmyslu a obchodu převod 900 milionů korun na podporu výstavby závodu jihokorejské automobilky Hyundai Motor v Nošovicích. Jde o součást investiční pobídky pro automobilku, kterou loni vyjednala sociálně demokratická vláda Jiřího Paroubka.

Na svém předchozím zasedání začátkem srpna však výbor toto rozpočtové opatření zamítl. Člen rozpočtového výboru za ČSSD Miroslav Svoboda tehdy řekl, že levicoví poslanci vládní návrh zamítli z formálních důvodů. Výbor podle něj urazilo, že nikdo z ministerstva nepřišel toto rozpočtové opatření obhájit. Ministr průmyslu Martin Říman poté varoval, že pokud by opozice na svém stanovisku trvala, mohla by být investice v Nošovicích ohrožena. Pokud by totiž stát peníze neuvolnil, dostal by se do rozporu se smlouvu s Hyundai.

V letošním státním rozpočtu má být podle loňského usnesení vlády na přímé dotace pro Hyundai 900 milionů korun, příští rok 600 milionů a v letech 2009 až 2013 dalších 915 milionů korun. Podle smlouvy, kterou loni v květnu schválila tehdejší vláda, má jihokorejská automobilka v letech 2007 až 2013 získat ze státního rozpočtu přímou dotaci až 2,415 miliardy korun na podporu výstavby nošovického závodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK