Fed je připraven využít všech prostředků ke zklidnění trhu

21.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 21. srpna (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) je připravena využít všech dostupných prostředků, aby zklidnila situaci na finančních trzích. Řekl to dnes předseda bankovního výboru amerického Senátu Christopher Dodd, který na téma nedávných otřesů hovořil s šéfem Fedu Benem Bernankem a ministrem financí Henry Paulsonem.

Dodd ale prý na Bernankeho nenaléhal, aby snížil základní úrokové sazby ve snaze zmírnit napjatou situaci na mezibankovním trhu. Nechce prý na banku vyvíjet politický tlak.

"Ptal jsem se předsedy Fedu, zda bude ochoten použít všech nástrojů, které má k dispozici, a on řekl, že je připraven to učinit. Použil slovo 'rozhodně', za což jsem velmi rád," řekl Dodd na tiskové konferenci po schůzce.

"To poslední, co bych chtěl, je aby někdo z politiky říkal nezávislé instituci, co má dělat s úrokovými sazbami. To je nebezpečné," prohlásil Dodd v televizní stanici CNBC, kde po schůzce vystoupil. Bernankeho a Paulsona prý také požádal, aby využil všech nástrojů k zajištění hladkého fungování trhu a dostatečného objemu hotovosti.

Problémy, které rozkolísaly finanční trhy, mají původ v části amerického hypotečního trhu. Vzhledem k poklesu hodnoty nemovitostí a zdražení úvěrů se především chudší vlastníci hypoték dostali do problémů se splácením. To nepříznivě ovlivnilo řadu bank, které využívají moderních produktů a mohou být vůči problémové části trhu exponovány.

Dodd požadoval, aby Fed spolu s ministerstvem vytvořily podmínky, které by zklidnily finančně vyčerpané majitele domů. Některým totiž hrozí, že o svou nemovitost přijdou, což by velmi nepříznivě ovlivnilo celou ekonomiku a její vyhlídky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK