HN: Tošovský údajně přijal kandidaturu do čela MMF

22.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. srpna (ČTK) - Exšéf České národní banky a bývalý premiér Josef Tošovský údajně přijal kandidaturu na post výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu (MMF). Informují o tom dnešní Hospodářské noviny s odvoláním na zprávu tiskového oddělení současného Tošovského působiště, Banky pro mezinárodní platby. Agentura Reuters v úterý v noci uvedla, že podle zdrojů z MMF si Tošovský "přeje být považován za kandidáta (na post výkonného šéfa fondu)". Ekonoma chce podle dostupných informací na druhého oficiálního kandidáta do funkce nominovat Rusko.

"Soudíme, že pan Tošovský byl nominován na post ředitele MMF a tuto nominaci odpoledne přijal," potvrdilo deníku v úterý tiskové oddělení basilejské banky.

O tom, že Moskva hodlá do čela fondu prosadit českého zástupce, informovala v úterý jako o spekulaci londýnská nevládní organizace Bretton Wood Project a Regionální Televizní Agentura. V úterý v noci zprávu přinesla také agentura Reuters s odvoláním na zdroje z MMF.

Podle britské organizace měl o plánu Rusů hovořit jihoafrický ministr financí Trevor Manuel na schůzce se svými protějšky z ostatních afrických států.

Podle HN chce Rusko nominací Tošovského, který má mezi finančníky dobrou pověst, "vrazit klín" mezi země Evropské unie. Nejvyšší post totiž v posledních letech obsazovali výhradně kandidáti z velkých západoevropských zemí.

Z Česka by Tošovský zřejmě politickou podporu nezískal. "Pan Tošovský není kandidátem České republiky. Budeme ctít závěry Rady ministrů hospodářství a financí EU, která nominovala pana Strausse-Kahna," řekl v úterý serveru Aktuálně.cz ministr financí Miroslav Kalousek.

Volba nového šéfa MMF se uskuteční kvůli odstoupení Španěla Rodriga Rata. Ten post zastává od roku 2004 a jeho funkční období by trvalo do roku 2009. Rato se však z osobních důvodů rozhodl rezignovat.

Tošovský se stal guvernérem ČNB poprvé v lednu 1993 a tuto funkci zastával do prosince 1997. Tehdy jej prezident Václav Havel odvolal, aby ho od ledna do července 1998 pověřil vedením vlády. Do křesla šéfa ČNB usedl Tošovský na šest let v červenci 1998. Letos v únoru Mladá fronta Dnes uvedla, že spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností. Tošovský to popřel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK