MfD: Inspekce zahájila správní řízení s dvacítkou cestovek

22.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. srpna (ČTK) - Zhruba dvě desítky cestovních kanceláří podle dnešní Mladé fronty Dnes čekají pokuty za to, že neuvádějí kompletní ceny zájezdů. Česká obchodní inspekce (ČOI) kontrolovala v minulých týdnech víc než 30 cestovních kanceláří a se 70 procenty z nich zahajuje správní řízení kvůli porušení zákona na ochranu spotřebitele.

"Zákon mluví o tom, že informace o ceně nesmí vzbuzovat zdání, že cena je nižší, než jaká ve skutečnosti je," uvedla ředitelka ČOI Jana Příhodová. Lidé nalákaní na zájezd přitom podle deníku většinou zaplatí o 3000 až 4000 korun více na dalších příplatcích.

ČOI zatím zahájí s cestovními kancelářemi správní řízení, ve kterém rozhodne, v jak velké výši pokuta bude. Jména cestovních kanceláří, se kterými bude správní řízení vedeno, ČOI nesmí zveřejnit, píše MfD.

Státní úřady podle listu mají rozdílné názory na to, jestli současná praxe většiny cestovek je v souladu, nebo v rozporu se zákonem. Za pravdu zatím cestovkám dalo ministerstvo financí a pražský živnostenský úřad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK