Americké akcie kvůli spekulacím o snížení úroků stouply

22.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. srpna (ČTK) - Akcie na amerických trzích v úterý dále mírně stouply a vymanily se z počátečních ztát. Ve druhé polovině obchodování trh podpořil šéf centrální banky (Fed) náznakem možného snížení úrokových sazeb, které by zklidnilo rozkolísané finanční trhy a udrželo stabilitu ekonomiky. Na devizovém trhu přetrvala nervozita z potíží na úvěrovém trhu, což vedlo ke všeobecnému růstu kurzu jenu.

Dow Jonesův index v závěru stoupl o 0,23 procenta na 13.090,86 bodu. Index trhu Nasdaq se zvýšil o 0,51 procenta na 2521,30 bodu.

Šéf Fedu Ben Bernanke na schůzce s předsedou bankovního výboru Senátu Christopherem Doddem řekl, že Fed použije ke zklidnění finančních trhů "všech dostupných prostředků". Na burzách to vyvolalo dohady o blížícím se snížení základní úrokové sazby. Fed již minulý týden zasáhl ve prospěch stabilizace na trzích půlprocentním snížení diskontní sazby.

Spekulace o sazbách zmírnila obavy z toho, že rostoucí úvěrová krize, způsobená potížemi na trhu hypoték, omezí půjčování peněz, a to negativně dolehne na celou ekonomiku. Očekávání později zmírnil prezident Federální rezervní banky Richmondu Jeffrey Lacker, když řekl, že změna úroků bude oprávněná jen v případě, že tržní otřesy ovlivní negativně výhled inflace a ekonomického růstu.

Dolů tlačily akciový trh propady kurzů ropných koncernů v důsledku sestupu cen ropy pod 70 dolarů za barel. Zbytek trhu převyšoval technologický sektor, který těžil z výrazného růstu akcií firmy Apple, reagujících na příznivý analytický výhled.

Kurz jenu všeobecně rostl, protože investoři na devizovém trhu pod dojmem otřesů nadále odcházeli od rizikovějších aktiv. Ty předtím kupovali s pomocí levných půjček v japonské měně, nyní však tyto transakce ruší a jeny kupují zpět. U amerických úroků čeká nyní trh do konce roku nejméně dvojí snížení a přehodnocuje i vyhlídky na další zvyšování sazeb v eurozóně a Británii.

V newyorském závěru jen k dolaru stoupl na 114,40 JPY z předchozího závěru 114,96 JPY. K euru japonská měna zpevnila o dva jeny na 153,95 JPY. Dolar k euru zůstal bez větší změny kolem 1,3470 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK