Širší index japonských akcií Topix mírně oslabil

22.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. srpna (ČTK) - Širší index japonských akcií Topix během dnešního obchodování mírně oslabil kvůli přetrvávajícím obavám z problémů na úvěrových trzích. Index Topix se snížil o 0,3 procenta na 1544,89 bodu, zatímco hlavní index Nikkei zůstal prakticky beze změny na 15.900,64 bodu.

Analytik Cujoši Segawa z makléřské společnosti Shinko Securities upozornil, že investoři čekají na čtvrteční tiskovou konferenci guvernéra japonské centrální banky Tošihika Fukuiho. Dodal však, že hlavním tématem na burze zůstávají problémy v oblasti hypotečních úvěrů.

Většina obchodníků předpokládá, že japonská centrální banka ve čtvrtek ponechá úrokové sazby beze změny. Pozornost se proto soustředí hlavně na Fukuiho komentáře k vyhlídkám ekonomiky Spojených států, díky kterým by si trh mohl udělat lepší představu o budoucím vývoji měnové politiky v Japonsku.

Na devizovém trhu si japonský jen držel své dřívější zisku vůči dolaru i euru. Slabost na tokijské burze totiž tlumila zájem investorů o riziková aktiva, která dříve kupovali s pomocí levných půjček v japonské měně. V závěru tokijského obchodování euro vůči dolaru posílilo o 0,1 procenta na 154,10 JPY. Dolar zůstal vůči jenu téměř beze změny na 114,40 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK