Rusko potvrdilo kandidaturu Tošovského na šéfa MMF

22.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 22. srpna (ČTK) - Rusko nominovalo bývalého guvernéra České národní banky a expremiéra Josefa Tošovského na funkci výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu (MMF). Oznámilo to dnes ruské ministerstvo financí. Tošovský, který podle sdělení Banky pro mezinárodní platby, kde působí, kandidaturu přijímá, je druhým uchazečem o nejvyšší funkci vedle Francouze Dominiqua Strausse-Kahna, kandidáta Evropské unie.

Moskva považuje Tošovského za "správného člověka ve správné chvíli na správném místě", uvedlo ministerstvo podle agentury Itar-Tass. Dodalo, že je znám rozsáhlými praktickými zkušenostmi na poli mezinárodních hospodářských vztahů a je "všeobecně respektovaným odborníkem v otázkách finanční stability".

Ruské ministerstvo uvedlo, že nominaci Tošovského konzultovalo s partnery z dalších zemí. Ubezpečilo se přitom, že většina z nich je pro výběr šéfa MMF na základě konkurence.

Podle dnešních Hospodářských novin chce Rusko nominací Tošovského "vrazit klín" mezi země Evropské unie. Nejvyšší post totiž v posledních letech obsazovali výhradně kandidáti z velkých západoevropských zemí.

Z Česka Tošovský zřejmě politickou podporu nezíská. "Pan Tošovský není kandidátem České republiky. Budeme ctít závěry Rady ministrů hospodářství a financí EU, která nominovala pana Strausse-Kahna," řekl v úterý serveru Aktuálně.cz ministr financí Miroslav Kalousek.

Volba nového šéfa MMF se uskuteční kvůli odstoupení Španěla Rodriga Rata. Ten se letos rozhodl odstoupit, dva roky před koncem svého mandátu.

Tošovský se stal guvernérem ČNB poprvé v lednu 1993 a tuto funkci zastával do prosince 1997, kdy byl odvolán, aby se od ledna do července 1998 stal premiérem. Poté byl dalších šest let šéfem ČNB. Letos v únoru Mladá fronta Dnes uvedla, že spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností, což Tošovský popřel.

MMF je specializovanou agenturou OSN, jejímž cílem je napomáhat mezinárodní měnové spolupráci, usnadňovat vyrovnaný růst světového obchodu, podporovat stabilitu směnných kursů a napomáhat členským zemím při odstraňování deficitů platební bilance. K dosažení těchto cílů má MMF zdroje ve zlatě a národních měnách členských států, jež mohou být poskytnuty členům, kteří se potýkají s problémy platební bilance. Každá členská země má stanovenu splatnou kvótu, které jsou stanoveny podle ekonomické síly dané země.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK