Pokuta 500.000 Kč pro Prostějov neplatí

22.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. srpna (ČTK) - Prostějovská radnice zatím dostane zpět pokutu 500.000 korun, kterou jí loni za chybný postup v zakázce na výstavbu sportovního centra vyměřil antimonopolní úřad. Rozhodl o tom brněnský krajský soud, když vyhověl žalobě města a rozhodnutí úřadu zrušil. Úřad se musí případem zabývat znovu a některé své závěry upřesnit, řekl dnes ČTK soudce David Raus. Jestli byla zakázka jako taková v pořádku, soud nezkoumal, zastavil se právě na nedostatcích rozhodnutí.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ani radnice v Prostějově zatím rozsudek soudu nemají. ÚOHS se nyní může obrátit na Nejvyšší správní soud. Zda tak učiní, nebo případ rozhodne bez podání kasační stížnosti, zatím neví, řekl ČTK Filip Vrána z odboru vnějších vztahů ÚOHS.

Komplikovaná zakázka za 200 milionů má několik částí. Celou zakázku získala bez řádného výběrového řízení společnost Mi Pro Stav, společný podnik města a firmy Micos. Městu tehdy patřilo 51 procent, v budoucnu by měl být jeho podíl vyšší. S oběma firmami podepsalo vedení města smlouvu o veřejno-privátním partnerství.

Mi Pro Stav následně uzavřel, opět bez výběrového řízení, smlouvu na samotnou výstavbu centra s firmami Navrátil a Pozemstav. ÚOHS soudí, že pokud by město vypsalo tendr, mohlo dostat i výhodnější nabídky, a tak ušetřit.

Radnice se ale bránila tím, že se na projektu v první fázi finančně nepodílela a proti původnímu rozhodnutí ÚOHS se odvolala. Úřad ale neuznal žádnou z námitek, naopak uvedl, že postup města připomíná účelové obcházení zákona. Soud ale chce, aby ÚOHS rozhodl znovu. "Úřad musí své rozhodnutí uvést do souladu s konceptem, na němž založil závěr o porušení zákona," popsal rozsudek soudu Raus.

Oddechové a sportovní centrum je v provozu od loňského srpna a po dokončení patřilo právě firmě Mi Pro Stav.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK