Věřitelé Zbrojovky Brno dostanou až 70 pct dluhu

22.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. srpna (ČTK) - Věřitelé zkrachovalé Zbrojovky Brno dostanou zpět až 70 procent dlužné částky. Celkem konkurzní správce vyplatí v takzvané druhé třídě pohledávek přes 90 milionů korun, zjistila ČTK z úřední desky brněnského krajského soudu. Bývalí zaměstnanci, kteří svůj nárok přihlásili, by měli dostat celou dlužnou částku. Přesný rozvrh pro ně však zatím správce konkurzní podstaty Martin Kopčil neurčil.

Zbrojovka se do konkurzu dostala v roce 2003 po dlouhodobých finančních problémech. Definitivně přestala vyrábět loni v létě. Její věřitelé přihlásili pohledávky v celkové výši 480 milionů korun. Část z této sumy požadovali zaměstnanci, tedy žadatelé v takzvaném prvním stupni, druhou část pak ve druhém stupni firmy. Blíže neurčený podíl z druhostupňových pohledávek Kopčil neuznal.

Nejvíc z konkurzu nakonec dostane společnost AB - Credit ze skupiny PPF Investments. Správce jí vyplatí přes 27 milionů korun. Kolem deseti milionů dostanou ještě Česká správa sociálního zabezpečení, Finanční úřad a společnost Roheries, částky v milionech korun připadají ještě na několik zdravotních pojišťoven.

Kopčil utržil za prodaný majetek přes 720 milionů korun. Jen za dvaadvacetihektarový výrobní areál zaplatily investiční skupina J&T a developerská firma CPI Group 707 milionů korun. Zbývá prodat ještě ochranné známky, vzory a patenty. Většina z nich ale patří ke starému výrobnímu programu, a zájem o ně tak není velký.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK