Víc než polovina lidí při odchodu ze zaměstnání odnáší firemní data

22.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. srpna (ČTK) - Více než polovina pracovníků, kteří opouští svého zaměstnavatele, si sebou odnáší i firemní data. Každý týden zaměstnanci z firmy vynesou v průměru 11 procent citlivých dokumentů. Vyplývá to z evropského průzkumu antivirové společnosti McAfee.

Praxe odnášet si sebou při změně zaměstnání firemní data je nejrozšířenější ve Francii, kde se k ní hlásí 84 procent pracovníků, v Itálii 64 procent a v Německu polovina lidí měnících práci.

Ačkoliv většina velkých evropských firem má jasně definovanou bezpečnostní politiku, stále jsou běžné úniky dat prostřednictvím e-mailu, tisku nebo přenosných zařízení. Téměř 90 procent zaměstnanců posílá mimo firmu firemní informace nebo dokumenty, pětina pracovníků přiznává unik důvěrného nebo citlivého dokumentu na výstupu z tiskárny a téměř 40 procent lidí si každý týden odnáší na notebooku, paměťových kartách či dalších zařízeních mimo firmu až deset dokumentů.

Lidé nejčastěji mimo firmu vynáší podnikové plány, finanční informace, údaje o zaměstnancích a firemní smlouvy. Třetina zaměstnanců přitom považuje posílání finančních informací o firmě mimo podnik za běžnou rutinu. Pětina takto posílá smlouvy.

Každý únik dat, která obsahují osobní informace či jiné citlivé údaje, stojí firmu v průměru 268.000 dolarů, tedy více než 5,5 milionu korun. Loni se přitom s datovými úniky setkalo 60 procent velkých firem nad 250 zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK