Vláda schválila program na podporu průmyslového výzkumu a vývoje

22.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. srpna (ČTK) - Vláda schválila nový program na podporu průmyslového výzkumu a vývoje s názvem TIP (Technologie, Informační systémy, Produkty). Informovali o tom pracovníci tiskového oddělení vlády. Nový program, který vládě předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu, nahradí programy TANDEM a IMPULS, které končí v roce 2010.

Program TIP bude nyní zaslán k posouzení Evropské komisi. Vyhlášen bude pravděpodobně v květnu 2008, poskytnutí první podpory se předpokládá v roce 2009.

Program TIP by měl podle MPO zajišťovat vytváření poznatků výzkumu a vývoje pro průmyslovou výrobu a jejich rychlé a efektivní využívání. Podporované projekty musejí podle MPO přinášet inovace v řešení současného stavu, musejí mít výrazný pobídkový efekt pro další výzkumně vývojovou činnost a být významně přínosné pro stát.

Z programu bude podle MPO podpořen hlavně průmyslový výzkum a vývoj pro malé a střední podniky. Náklady na výzkum však budou muset podniky spolufinancovat.

Žádosti do programu se budou přijímat formou veřejné soutěže každoročně, vždy v květnu předcházejícího roku, na roky 2009 až 2014. Délka řešení jednotlivých projektů je stanovena na dobu čtyř let s tím, že řešení musí být započato v roce, na který byla vyhlášena veřejná soutěž. Konec řešení všech projektů je určen na rok 2017.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK