Vláda odložila novelu zákoníku práce

22.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. srpna (ČTK) - Vláda odložila na příští týden projednání novely zákoníku práce, která má odstranit největší chyby současného pracovního kodexu. Po jednání vlády to novinářům řekl premiér Mirek Topolánek s tím, že hodlá návrh doplnit o některé věci, které chce ještě projednat s odboráři. Podle ministerstva práce a sociálních věcí, které novelu předložilo, se norma záměrně vyhýbá konfliktním tématům a vychází z dohody tripartity.

Novela se úmyslně vyhýbá paragrafům, které jsou předmětem politických sporů i stížností u Ústavního soudu. Většina ustanovení jsou proto technického rázu. Návrh zákoníku ovšem přináší i několik věcných úprav, například že lidé od 16 do 18 let by mohli pracovat 40 hodin týdně místo nynějších 30. Podle MPSV toto ustanovení brání v zaměstnávání mladých s nízkou či žádnou kvalifikací. Opozice dala najevo, že je připravena o změnách s vládou jednat.

Zákoník by mohl začít platit v prvním pololetí příštího roku. Topolánek dnes řekl, že odložení přijetí novely tento termín neohrožuje. Zákoník by podle něj mohla schvalovat sněmovna ve zkráceném řízení. Jako nemilé překvapení označil to, že Ústavní soud bude stížnosti projednávat až v září.

Nový zákoník loni těsně před volbami prosadila i přes prezidentovo veto ČSSD spolu s komunisty. ODS usilovala o odklad. Představitelé zaměstnavatelů s kodexem nesouhlasili, odbory ho naopak vyžadovaly. Dvěma stížnostmi na zákoník se nyní zabývá Ústavní soud. Verdikt ústavních soudců chce ministerstvo práce zahrnout do další, zásadnější novely, která má pracovní právo více liberalizovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK