AB-Credit nabídla ČKA za poslední balík pohledávek 586 milionů Kč

22.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. srpna (ČTK) - Česká konsolidační agentura by mohla z prodeje souboru několika stovek pohledávek s právní vadou v celkové hodnotě zhruba 12,5 miliardy korun získat 585,6 milionu Kč. Tuto částku nabídla ve veřejném výběrovém řízení společnost AB - Credit ze skupiny PPF Investments. Informoval o tom mluvčí ČKA Jiří Pekárek s tím, že jde o poslední velkou obchodní transakci agentury před jejím zánikem.

Výběrové řízení, kde jediným kritériem úspěchu je výše nabízené ceny, vyhlásila ČKA v polovině června 2007. Nabídky měli investoři předložit do dneška. Nyní orgány agentury vyhodnotí obdržené dokumenty a posoudí, zda splňují všechny náležitosti. Vypořádání transakce ČKA očekává na podzim tohoto roku po schválení vládou.

Nabídky podaly ještě společnosti Central European Financial Management (310 milionů), Demac Financial Services (216,6 milionu), GES Asset management (131,2 milionu Kč) a Stroden Management Limited (433,4 milionu korun).

"Máme radost nejen z dosažené ceny, ale především z konkurenčního prostředí, které investoři vytvořili. Transakce bude mít pozitivní dopad do hospodaření ČKA v letošním roce v řádech stovek milionů korun," uvedl generální ředitel ČKA Zdeněk Čáp.

Do společnosti Asset Park, o kterou se uchazeči ve veřejném výběrovém řízení utkali, agentura převede zbytkové portfolio pohledávek, které nebyly součástí předchozích blokových transakcí. Většina pohledávek již je nebo se stane předmětem vymáhání v soudních řízeních, jejichž ukončení lze předpokládat až po stanoveném datu zániku ČKA.

Kvůli eliminaci případných rizik s tím spojených agentura zvolila tento typ transakce, kdy místo přímého postoupení pohledávek nabízí investorům prodej majetkové účasti ČKA ve stoprocentní dceřiné společnosti. Do ní budou po zaplacení kupní ceny ze strany vítězného uchazeče pohledávky v jeden okamžik převedeny. Portfolio Asset Park bude tvořit asi 550 pohledávek za zhruba 150 dlužníky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK