Koruna následkem situace ve světě oslabila na 27,74 Kč/EUR

22.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. srpna (ČTK) - Česká měna následkem zklidnění situace na globálních finančních trzích dnes oslabila o téměř deset haléřů na 27,74 Kč za euro, kde stála po 17:00. Vůči dolaru koruna ztratila mírněji na závěrečných 20,55 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Po úvodním oslabení domácí měna na cestě dolů zpomalila a odpoledne už jen stagnovala, uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk. Obnovující se důvěra v akcie a riziko obecně je podle něj pro korunu negativní. Evropská centrální banka přispěla ke zklidnění trhů opětovným poskytnutím likvidity na trh. Žádné důležité domácí zprávy dnes nepřišly, dodal.

Alfou a omegou při obchodování s korunou bude pouze strach obchodníků podstupovat větší riziko, doplnil analytik Next Finance Vladimír Pikora. Strach je přitom podle něj velmi vrtkavý, a proto i koruna bude ještě určitou dobu bez jasného vývoje. Dlouhodobě však stále platí, že koruna má otevřená vrátka k silnějším hodnotám, podotkl.

Dolar pokračuje v mírném oslabování vůči euru. Jeho kurz se zvolna dostal nad 1,3500 a okolo 17:00 se obchodoval na 1,3510 USD/EUR. Nová data z ekonomiky na trhu nejsou, avšak dolar podle Vlka tlačí dolů rostoucí očekávání, že americká centrální banka Fed po snížení diskontní úrokové sazby přistoupí také ke snížení hlavní sazby. Tomu nahrává i vyjádření šéfa Fedu Bernankeho, že použije k uklidnění trhů všechny dostupné nástroje, poznamenal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK