Schodek rozpočtu by letos neměl být překročen, soudí Kalousek

22.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. srpna (ČTK) - Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) nepředpokládá, že by Česká republika letos překročila plánovaný schodek státního rozpočtu. "Troufnu si říci teď koncem srpna 2007, že k tomu nedojde," řekl dnes v rozhovoru pro Český rozhlas 1 - Radiožurnál.

Kalousek připomněl, že letos stát počítá se schodkem 91,3 miliardy korun. Ve skutečnosti je však podle něj 122 miliard korun, protože na straně příjmů je zapojen prodej majetku, který by se do deficitu počítat neměl. "Tak se nedomnívám, že tento deficit bude překročen," uvedl dnes ministr.

Rozpočet na příští rok chce Kalousek kabinetu předložit do konce srpna, jeho parametry však zatím odmítl přiblížit. "V každém případě platí, že tím, že byl schválen zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů, podaří se sestavit rozpočet, který bude vyjadřovat ve svých rozpočtových prioritách i politické priority vlády, například podporu vědy, výzkumu, výstavbu infrastruktury, podporu venkova, a současně dodržíme onen parametr, aby deficit veřejných rozpočtů nepřesáhl tři procenta hrubého domácího produktu," řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Kalousek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK