Čtyři největší banky v USA si půjčily peníze přímo od Fedu

22.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. srpna (ČTK) - Čtyři největší banky ve Spojených státech oslovily centrální banku (Fed), aby jim půjčila peníze. Jde o poměrně neobvyklý krok, avšak Fed sám k němu banky vyzval tím, když koncem minulého týdne snížil diskontní sazbu. Kvůli posílení likvidity centrální banka už několik dnů dodává do bankovního systému hotovost.

Ve Spojených státech se v minulých týdnech zhoršily podmínky pro poskytování úvěrů, hlavně kvůli problémům na hypotečním trhu. Vzhledem ke komplexnosti moderních úvěrových produktů není vždy snadné zjistit, kdo a kolik může na hypotékách ztrácet, takže některé banky přestaly důvěřovat i jedna druhé a nechtějí si mezi sebou ani půjčovat.

Za diskontní sazbu půjčuje Fed peníze komerčním bankám. Minulý týden ji snížil o půl procentního bodu na 5,75 procenta a naznačil, že pokud to bude nutné, sáhne k dalšímu podobnému kroku. Nabídky Fedu dnes využily finanční ústavy Citigroup, Bank of America, Wachovia a JPMorgan Chase & Co.

Jestliže si komerční banka půjčí peníze přímo od Fedu, zpravidla je takový krok považován za známku určitých problémů. Může třeba znamenat, že bance nechce žádný jiný ústav ochoten půjčit. JPMorgan, Bank of America i Wachovia ale shodně tvrdí, že na trhu mají bezproblémový přístup k penězům. Od Fedu si prý půjčily proto, aby podpořily celý finanční systém.

Jiné vysvětlení má Citigroup, která uvedla, že si peníze půjčila pro své klienty. Agentura Reuters ale upozorňuje, že Citigroup tento měsíc vydala komerční dluhopisy minimálně za 2,5 miliardy dolarů, všechny čtyři banky si ale dohromady půjčily jen asi dvě miliardy USD.

Prezident Federální rezervní banky v New Yorku Timothy Geithner banky v pátek přímo vyzval, aby využily nabídky Fedu a zajistily si hotovost přímo u něj. Podle listu Financial Times si hned na konci minulého týdne přímo od Fedu půjčila peníze i německá Deutsche Bank.

Na sdělení, že si čtyři největší banky v Americe půjčily peníze od Fedu, příznivě zareagovaly burzy. Dow Jonesův index zpevnil asi o půl procenta, nicméně širší index Standard & Poor's na okamžik oslabil. Klesaly především akcie bank, i když ztráty byly velmi nízké.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK