Obchody Tesco stáhly z prodeje nebezpečný dětský bubínek

13.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. září (ČTK) - Obchodní řetězec Tesco stáhl v Česku z prodeje více než tři tisíce dětských bubínků, protože se z nich při rozbití odlamuje malá část, která může dětem způsobit udušení. Lidé, kteří si hračku "TESCO Můj první bubínek" koupili, mohou toto zboží vrátit v obchodech Tesco a dostanou zpět peníze.

"Výrobek byl vyhodnocen jako nebezpečný, jelikož existuje možnost odlomení malé plastové součásti, která drží činely. Tato malá částice vznikající při rozbití výrobku má kulatý tvar a je zářivě žlutá, tudíž by mohla být zaměněna za bonbón. Při požití malým dítětem hrozí riziko udušení," řekla dnes ČTK mluvčí Tesco Stores ČR Jana Matoušková.

Obchodní řetězec Tesco se rozhodl stáhnout dětský bubínek z prodeje poté, co na jeho rizikovou součástku upozornil zákazník v Anglii. Hračka, která je vhodná pro děti od 18 měsíců, stála 129,90 koruny a byla opatřena čárovým kódem 5051140468149 nebo 5000358501971.

Tesco v Česku stáhlo z prodeje celkem 3129 těchto dětských bubínků a nyní zjišťuje, kolik jich v českých obchodech prodalo. Lidé, kteří si tuto hračku koupili, ji mohou vrátit v reklamačním oddělení prodejen Tesco. "Ihned jim bude vrácena kupní cena výrobku," uvedla Matoušková.

Společnost Tesco zároveň ve svých obchodech vyvěsila oznámení, ve kterém varuje před touto hračkou. "Česká obchodní inspekce bude písemně informována o stažení nebezpečného výrobku z trhu," dodala.

Z českého trhu letos několik tisíc hraček stáhla také například americká společnost Mattel. Hračky totiž obsahovaly škodlivé látky, anebo měly magnetky, které mohou děti lehce spolknout a udusit se jimi.

Česká obchodní inspekce v prvním pololetí letošního roku zakázala prodej 6642 hraček v celkové hodnotě 1,6 milionu korun, které nesplňovaly podmínky pro uvedení na tuzemský trh. Za celý loňský rok ČOI zakázala prodej 35.609 hraček v celkové hodnotě 3,2 milionu korun.

V loňském roce ČOI na tuzemském trhu objevila 27 druhů hraček, které mohou být dětem nebezpečné. Do evropského systému rychlého varování Rapex loni ČOI nahlásila 11 hraček, u kterých odborníci toto riziko vyhodnotili jako vysoké.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK