Bobcat otevřel v Dobříši nový závod za 32 milionů dolarů

18.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dobříš (Příbramsko) 18. září (ČTK) - Společnost Bobcat, která je největším světovým výrobcem kompaktních stavebních zařízení, dnes otevřela v Dobříši nový závod na výrobu malých a středních nakladačů, minirypadel a jejich příslušenství. Do konce roku 2008 v něm chce vyrábět přes 80 procent výrobků určených pro trh v Evropě, na Středním východě a v Africe (EMEA). Náklady dosáhly 32 milionů dolarů (asi 640 milionů korun).

Prezident skupiny Bobcat Dick Pedtke řekl, že chtějí do roku 2011 zdvojnásobit odbyt v Evropě. V současnosti se tržby skupiny pohybují kolem dvou miliard dolarů (asi 40 miliard Kč), na tom se tržby Bobcat Europe podílejí zhruba čtvrtinou.

Výrobní plocha nového závodu je přes 20.000 metrů čtverečních, v budoucnu se může rozšířit ještě o více než polovinu. Závod v současnosti zaměstnává téměř 500 lidí, jejich počet se může zvýšit na více než 600 zaměstnanců.

Dobříšský starosta Jaroslav Melša řekl, že město se s velkou nezaměstnaností vzhledem k blízkosti Prahy nepotýká. Nová továrna je ale dobrou příležitostí pro místní podnikatele. "Je to nabídka ubytování, stravování, volnočasových aktivit. Je tady nové školicí středisko a budou sem jezdit obchodníci z velké části světa," dodal.

V rámci investice vzniklo v Dobříši nové školicí středisko za 50 milionů Kč pro celou distribuční síť v regionu EMEA. Poskytuje plochu speciálně vytvořenou pro trénink a testování více než 80 různých typů výrobků nabízených společností Bobcat.

První evropský závod společnosti Bobcat vznikl v roce 2000 ve Francii. Vyrábějí se v něm teleskopické manipulátory. O rok později firma koupila dobříšský Superstav, který vyráběl malé nakladače traktorového typu. V roce 2003 otevřela v Dobříši vývojové centrum, které navrhuje výrobky speciálně přizpůsobené potřebám zákazníků Bobcat v regionu EMEA.

Od loňského roku má firma novou centrálu v belgickém Waterloo, letos otevřela nové logistické centrum v belgickém Puurs. Od výroby v Evropě očekává zrychlený nárůst prodeje kompaktních strojů Bobcat a významné snížení dodacích lhůt do dealerské sítě v oblasti. Loni prodej Bobcat Europe vzrostl téměř o čtvrtinu.

Základy firmy Bobcat byly položeny v Severní Dakotě v roce 1947. Od roku 1995 byla součástí světové strojírenské a inovační firmy Ingersoll Rand. Ta ji spolu s dalšími dvěma divizemi letos v červenci prodala korejské společnosti Doosan Infracore za 4,9 miliardy dolarů (asi 98 miliardy Kč). Jednalo se o největší zámořskou akvizici v korejské historii. Doosan Infracore se tak dostal mezi sedm největších světových výrobců stavebního zařízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK